2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vaszary-kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

2007. április 4. 08:45

Vaszary János festőművész életművét mutatja be az a kiállítás, amely októberben nyílik meg Budapesten, az ötvenedik születésnapját ünneplő Magyar Nemzeti Galériában.

Vaszary önarcképe

A kiállítás, amelyen három éve dolgoznak a múzeum szakértői, a külföldi és magyarországi gyűjteményekben őrzött legjelentősebb alkotásokból válogatva tekinti át az életművet - mondta Bereczky Loránd, az intézmény igazgatója.

A tárlat csaknem kétszáz festményt, mintegy száz grafikát és több, a festőművész által tervezett iparművészeti tárgyat is felvonultat - ismertette Gergely Mariann művészettörténész. Az átfogó jellegű válogatásban szerepelnek a művész realisztikus és posztimpresszionista hatású festményei, valamint az I. világháború idején, haditudósítóként készített, dokumentatív jellegű alkotásai is.

Vaszary János (1867-1939) alkotásaiból a legutóbb 1960-ban rendeztek életmű-kiállítást a Magyar Nemzeti Galériában. Bereczky Loránd beszámolt arról, hogy a Vaszary-tárlatot követően decemberben Zichy Mihály (1827-1906) festőművész életművéből nyílik az intézményben kiállítás, amelyre Szentpétervárról, az Ermitázsból egy, csaknem száz darabból álló kollekció érkezik. Tájékoztatása szerint az oroszországi grafikák hazai köz-, illetve magángyűjteményekből válogatott művekkel egészülnek ki.

A főigazgató a jövő évi programokról szólva elmondta, hogy Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából, a 2008-as magyarországi reneszánsz évhez kapcsolódóan, a késő reneszánsz alkotóinak munkáiból nyílik majd kiállítás a múzeumban.

A Magyar Nemzeti Galéria 1957. október 5-én nyílt meg a volt Kúria épületében, a Kossuth téren (jelenleg a Néprajzi Múzeum működik itt). A galéria 1975-ben költözött jelenlegi helyére, a Budavári Palota épületébe.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár