2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Finnország drágállta Karéliát

2007. augusztus 17. 08:00

Finnország az 1990-es évek elején visszakaphatta volna Oroszországtól Karéliát, amit a második világháborúban veszített el, de sokallta a fizetendő árat.

A Kainuun Sanomat című napilap cikke szerint 1991-ben Mauno Koivisto államfő titkos megbízást adott egy szakértői csoportnak, hogy vizsgálja meg a terület visszavásárlásának lehetőségét és készítsen becslést a várható költségekről.

A szakértők szerint csaknem 64 milliárd finn márka, mintegy 2700 milliárd forint lett volna a visszavásárlás összege, az újjáépítési költségek pedig elérték volna a 350 milliárd finn márkát, vagyis a 15 ezer milliárd forintot. Ez túl sok volt a finneknek, így 1992-ben Koivisto elnök közölte Borisz Jelcin akkori orosz államfővel, hogy nem engedhetik meg maguknak az üzletet.

A Helsingin Sanomat című lap megbízásából a közelmúltban közvélemény-kutatást végeztek, és a megkérdezettek többsége (62 százalék) szerint Karélia visszacsatolása egyáltalán nem, vagy alig kívánatos. Az ellenzők több mint fele úgy vélekedik, hogy az épületek felújítása, az infrastruktúra újjáépítése megfizethetetlen költséget jelentene. Még az országrész Finnországhoz való visszatérését elvben támogatók sem fogadják el, hogy az adófizetők pénzét az elmaradott terület újjáépítésére fordítsák.

Gazdaságkutatók szerint viszont Finnország sokat nyerne a visszacsatolással: Karélia visszatérése ösztönzően hatna a gazdaságra. Az övezet a globalizáció hatását némiképp ellensúlyozó, versenyképes erővé válna, s a térségben területen 150-200 ezer új munkahelyet lehetne teremteni.

Karélia a mai finn-orosz határtól délkeletre található, egész területe csaknem 200 ezer négyzetkilométer, amelyből csak egy kis rész található Finnországban. A 13. században Novgorod és Svédország évtizedeken át harcolt érte, végül megkötötték a nöteborgi fegyverszüneti szerződést, amely először határozta meg a határt. A tizennyolcadik században Karélia egy része Oroszországhoz került, majd 1809 után adták Finnországnak, amely a szovjet-finn háború következményeként veszítette el a területet.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár