2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bordélyokkal várták a Japánt megszálló amerikaiakat

2007. május 15. 12:00

Nemi betegségektől tartva zárták be

Tosijuki Tanaka, a hirosimai Béke Intézet történelemprofesszora azonban arra int, hogy Kaburagi adatai túlzóak. Azt azonban ő is elismeri, hogy a RAA tevékenysége csak egy kis szelet volt, hiszen a magánbordélyok száma valószínűleg még magasabb volt. Tanaka kutatásai szerint az amerikai parancsnokság gondoskodott az intézményhálózatról, és penicillint szállított a japán kormánynak, hogy ossza szét a kényelmi hölgyek között. Ezzel párhuzamosan betegségmegelőző állomásokat hoztak létre a bordélyok szomszédságában, és eleinte megtiltották a katonáknak, hogy igénybe vegyék a szolgáltatásokat.

A megszálló csapatok parancsnokai tisztában voltak azzal, hogy a Japán által a saját katonái számára munkára kényszerített kényelmi hölgyek intézménye semmiben nem különbözik attól, amit az amerikai csapatok kapnak. Hugh McDonald ezredes, az egészségügyi hadosztály tisztje 1945. december 6-án kiadott memorandumából például kiderül, az amerikai megszálló csapatok tisztában voltak azzal, hogy a nők legtöbbször kényszer hatása alatt végzik tevékenységüket.

"A lányokat a szülők kétségbeejtő anyagi helyzete és unszolása kényszeríti arra, hogy ekkora áldozatot hozzanak a családjukért. Informátorunk véleménye szerint a városi negyedekben a lányok rabszolgaságba kényszerítése még most is él, bár már ritkábban fordul elő" - írta McDonald.

A tábori lelkészek állandó panaszainak és a bordélyházak miatti állandó aggályoknak köszönhetően a megszállást vezető MacArthur 1946. március 25-én  minden bordélyt betiltott, és ezzel hamarosan az RAA is megszűnt. A tábornok indítékai azonban nem a morális skálán keresendők: akkoriban az amerikai katonák mintegy negyede szenvedett valamilyen szexuális úton terjedő betegségben. "A betiltások után hirtelen több mint 150 ezer japán nő maradt munka nélkül" - írta Tanaka a szexuális rabszolgaságról szóló könyvében. Legtöbbjük illegálisan folytatta tovább tevékenységét, míg sokan nemi betegségekben szenvedtek, és nélkülöztek.

A japán kormány 1993-ban külső nyomásra bocsánatot kért azért, hogy bordélyházakat működtetett az elfoglalt ázsiai országokban, és szexuális szolgáltatásokra kényszerítette a nőket. A téma azonban ma is nagyon ellentmondásos, amit a japán kormányfő magatartása is igazol.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár