2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Levéltári adatokkal igazolták a világháborús prostitúciót

2007. április 17. 17:00

A levéltári dokumentumok alátámasztják azt a vádat, hogy a második világháborús japán hatóságok prostitúcióra kényszerítettek nőket a megszállt ázsiai országokban.

Elképzelhető, hogy az előkerült dokumentumok ismét felélesztik Ázsiában azt a polémiát, amelyet Abe Sindzo japán miniszterelnök váltott ki korábban az üggyel kapcsolatos nyilatkozataival. Abe március elején kijelentette: nincs bizonyíték arra, hogy az akkori kormány vagy a hadsereg elrabolt volna nőket és `konzumhölgyként` alkalmazta volna őket hazai bordélyházakban. Emiatt a hadsereg háborús hódításától szenvedő országok - köztük Dél-Korea -, de Washington részéről is erős bírálatok érték a miniszterelnököt.

Mindazonáltal Abe hazája nevében március végén egy parlamenti meghallgatáson bocsánatot kért amiatt, hogy a világháború idején a megszállt országokban elraboltak nőket és szexrabszolgaként alkalmazták őket. "Kormányfőként itt és most bocsánatot kérek" - jelentette ki, hozzátéve azonban, hogy ezzel csak Tokió 1993-as bocsánatkéréséhez, az úgynevezett Kono-nyilatkozathoz csatlakozik. Abban a japán vezetés elismerte, hogy hivatalos helyen tudtak a bordélyházakról. Abe leszögezte, hogy nem lesz több bocsánatkérés, még akkor sem, ha amerikai kongresszusi tagok beterjesztettek egy ilyen gesztust követelő határozatot.

Hajasi Hirofumi, a Kanto Gakuin egyetem történésze hétfőn elmondta: hét olyan dokumentumot  talált, amely a japán háborús bűnösök elleni tokiói per időszakából, 1946-1948-ból származik, és azokat kedden hozza nyilvánosságra. Az egyik, 1946. március 13-án kelt dokumentumban, amelyet a szövetséges hatalmak által felállított törvényszék holland ügyészei szerkesztettek, idézik a császári hadsereg egyik alkalmazottját, aki szerint prostitúcióra kényszerítettek nőket a megszállt Borneó szigetén. "A biztonság fenntartásáért felelős ügyeletes tiszt utasítására őrizetbe vettünk nőket, hogy ürügyet szolgáltassunk nyilvánosházban való elhelyezésükre" - mondta az alkalmazott vallomásában.

Egyes történészek szerint akár a 200 ezret is elérhette azoknak az ázsiai nőknek a száma, akiket szexrabszolgaként alkalmaztak.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár