2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A német légierő kísérletezett a világ első mártírvárosában

2007. április 25. 15:00

Április 26-án Guernicára emlékezik a világ: hetven évvel ezelőtt Hitler légiflottája harminc tonna bombát zúdított a spanyol városkára, amely a baszk kultúra legrégibb központjának számított.

A második világháború főpróbája

A múlt század harmincas éveiben Spanyolország viharos fejlemények színhelye volt. A királyság 1931. április 11-én megdőlt, a polgári demokratikus kormány azonban szálka volt a szélsőjobboldali erők szemében, és 1936-ra polgárháború tört ki. A baloldal vezette népfront győzelmét szélsőjobboldali katonai zendülés követte, amelynek irányítása egy közismert falangista, Francisco Franco Bahamonde tábornok kezébe került, akivel a németek 1936 novemberében, az olaszok 1937 márciusában kölcsönös segítségnyújtási szerződést kötöttek.

Támadás előtt a Condor Légió

A spanyolországi polgárháború kitörése után, 1936 júliusában a nyugati hatalmak a spanyol ügyekbe való be nem avatkozást javasolták minden államnak. Moszkva 1936. augusztus 5-i és 23-i nyilatkozatában egyetértett ezzel, de hamarosan nyilvánvalóvá vált a német és az olasz kormány katonai intervenciója, október 23-án pedig a szovjet kormány úgy foglalt állást, hogy "nem lesz nagyobb mértékben elkötelezve a benemavatkozási megállapodás mellett, mint annak bármely más részese".

A szovjet segítség elsősorban hatalmas fegyver- és hadianyag-szállítmányokból állt. A spanyol köztársasági hadsereg 1936. október 1-je és 1939 januárja között Moszkvától majdnem félmillió puskát, több mint húszezer géppuskát, 648 repülőgépet, 347 harckocsit és 60 páncélautót, valamint 1186 tüzérségi eszközt kapott. Az anyagszállításokon túlmenően több mint háromezer szovjet önkéntes is Spanyolországba települt, javarészt szakértők-tanácsadók, de voltak közöttük aktív pilóták, harckocsizók, tengerészek is.

Guernica romjai

Németország, Olaszország és Franco pártján álló más országok 1936 és 1939 között összesen mintegy 300 ezer katonát vezényeltek Spanyolországba, részben közvetlen harctámogatási rendeltetéssel, részben egy elkövetkező nagyszabású háborúra való hadműveleti-haditechnikai felkészülés jegyében. A Guernica elleni akcióban kitüntetett szerepet játszott a Franco tábornok oldalán harcoló, mintegy 5500 fős német Condor Légió, amely repülő, páncélos, felderítő és szállítóegységekből tevődött össze.

A Condor Légió 130 harci repülőgéppel képviseltette magát Spanyolországban. Parancsnoka egy első világháborús pilóta, Hugo Sperle tábornok, törzsfőnöke Wolfram von Richthofen ezredes, majd tábornagy volt. Alegységparancsnokai között volt Werner Mölders, Adolf Galland és mások, akik egyszersmind jelentős szerepet játszottak a Luftwaffe fejlesztésében és harcászatának kidolgozásában. Richthofen a Varsó irányában támadó, mintegy 1500 gépet számláló repülőcsoport parancsnokaként kapott fontos szerepkört.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár