2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vicces sztereotípiák a szocializmus szakácskönyvében

2007. április 11. 09:30

A nagy szovjet fazék címet viseli Wladimir és Olga Kaminer műve, amely bizonyára az idei budapesti könyvfesztivál egyik slágere lesz.

Wladimir és Olga Kaminer, akik a hétvégi könyvfesztiválra személyesen is ellátogatnak, a szovjet konyhát a "totalitarizmus ínycsiklandó vívmányának" nevezik. A könyv elsősorban ironikus pamflet, szellemes korrajz és nosztalgia, és csak azután tekinthető szakácskönyvnek, jóllehet sok benne a recept is.

A hajdani NDK-ban, illetve a mai Németországban élő orosz szerzőpáros művében elég sok a leegyszerűsítő általánosítás, mind a Németországban hazára lelő oroszok, mint a volt szovjet tagköztársaságok állampolgárainak életmódját tekintve, ez azonban cseppet sem zavarja az olvasót abban, hogy élvezze a Helikon Kiadó kötetét, első sorától az utolsóig.

"Ki gondolná például, hogy serpenyő, olaj és tűzhely nélkül is lehet sült krumplit készíteni? Egy találékony és mindig nagyon éhes fehérorosz kiskatonának ehhez csak egy villanyvasalóra és némi vazelinra van szüksége..." - olvasható az Almássy Ágnes által fordított könyv hátoldalán, és ez már megadja az alaphangot a kötethez. Az olvasó bekukkanthat az örmények, az ukránok, a grúzok, az üzbégek, a lettek, a tatárok konyhájába, és sok mindent megtudhat a történelmükről, még ha persze elnagyolva is, ami egy szakácskönyv esetében megbocsátható.

A sajátos humort és az utalásokat leginkább azok értik, akik jártak vagy éltek valaha a volt szovjet tagköztársaságokban. A vodkáról szóló külön fejezet a könyv végén mintegy összefoglalja e valamikor hatalmas ország gasztronómiájának és életfilozófiájának alapját, amely a hétköznapokat tekintve ma sem sokat változott.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár