2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Középkori várkonyhát találtak Szécsény belvárosában

2005. szeptember 29. 13:00

XVI.-XVII. századi leleteket tártak fel a régészek Szécsényben a történelmi belváros még jelenleg is zajló rekonstrukciója során: az egykori városkapu feltárása a napokban kezdődik el - értesült az MTI a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum igazgatójától.

Majcher Tamás elmondta: Szécsény a török hódoltság korában a végvári rendszer részeként védőfalakkal körülvett mezőváros volt. Az új kutatások során több helyen is feltárták a vár falának nyomvonalát, és az egykori várkastély több részletét. A várkertben megtalálták az egykori szárny kidőlt falmaradványát a hozzá tartozó ablakkerettel, és előkerült a középkori vár konyhája is.

A régész elmondta: új látványossággal gazdagodik majd a belváros sétálóutcája, ahol egy középkori pincét találtak. A pince közelében középkori lakások maradványait tárták fel, és előkerültek egykori használati tárgyak, edények, gyertyatartók, gyertyakoppantók is. A középkori templom mellett több sírt is találtak a 16-17. századból. Megtalálták egy korabeli vitéz csontvázát is, amelynek koponyacsontján valószínűleg kardvágás okozta bemélyedés látható. A napokban kezdik meg a késő középkori végvár főkapujának, vagyis a városkapunak a feltárását, ami körülbelül egy hónapos munka lesz.

Majcher Tamás elmondta: a mozgatható leletanyagot kiállításokon mutatják be. Az objektumok egy részét publikációkban, maketteken teszik közzé, de a pince és a várkonyha látogatható lesz, a városkaput pedig vissza is lehetne építeni, ha szélessége alkalmas a gépjármű-közlekedéshez. A vár falának nyomvonalát vörös sávval jelölték meg az új díszburkolaton.

A régész elmondta: a középkori Szécsényben kutatásaik szerint a jelenlegi úthálózat vonalán, csak lényegesen keskenyebb utcákon közlekedtek. Tégla-, kő- és favázas szerkezetű, földszintes és egyemeletes épületekben laktak a helyi polgárok, jobbágyok és kisnemesek. A 17. században biztosan dolgoztak szűcsök és vargák, de ötvös- és csontmegmunkáló műhely maradványait is megtalálták már.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár