2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nagyszabású kiállítások jönnek Budapestre

2007. január 11. 16:00

Több nagyszabású kiállítás várja a közönséget az év folyamán Budapesten; a Magyar Nemzeti Múzeumban pédául Dzsingisz kán, a mongol világhódító örökségét és korát mutatják majd be.

A Magyar Nemzeti Múzeumban a tervek szerint május közepén nyílik meg Dzsingisz kán, a mongol világhódító örökségét és korát bemutató tárlat. A csaknem 100 millió forintba kerülő vándorkiállítás, amely Isztambulból érkezik Budapestre, a XII. századig visszanyúlva mutatja be a mongolok történetét.

A több mint félezer kiállítási tárgyat magában foglaló kollekciót csaknem húsz európai és mongol múzeum anyagából állították össze. A tárlat egyebek mellett festményeket, aranykincseket, buddhista szobrokat, korabeli használati tárgyakat és írásos emlékeket vonultat majd fel.

A Németek Magyarországon, magyarok Németországban - Európai életutak című kiállítás január 19-én nyílik meg szintén a Magyar Nemzeti Múzeumban. A tárlat huszonkét kiemelt élettörténeten keresztül ad képet arról, hogy milyen az élet két ország, két kultúra és két nyelv metszéspontjában.

A Magyar Nemzeti Galéria művészettörténeti előadássorozattal és a restaurátorok munkáját bemutató kiállítással ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját 2007-ben. Az Ötvenhét - Ötven hét című, ingyenesen látogatható előadássorozat keretében a múzeum művészettörténészei mutatják be a gyűjtemény leghíresebb alkotásait.

Az intézményben márciusban nyíló Újraértelmezett hagyomány című kiállítás a történeti korokban felvetett művészeti problémák és témák folytonosságát, újraértelmezését szemlélteti a régi és a mai mesterek, illetve a fiatal alkotók munkáinak együttes bemutatásával.

Októbertől látható Vaszary János gyűjteményes kiállítása, amely külföldi és magyarországi gyűjtemények anyagából vonultat fel festményeket. Decemberben pedig Zichy Mihály festőművész életművéből nyílik kiállítás, amelyre Szentpétervárról, az Ermitázsból egy csaknem száz darabból álló kollekció érkezik.

A Magyar Természettudományi Múzeumban január utolsó napján természetfotó kiállítás nyílik "Az év természetfotósa, 2005 - A világ legjobb természetfotói" címmel. Március 10-től Patagónia óriás dinói címmel látható kiállítás, amelyre Argentínából érkeznek a 150 millió éves dinoszaurusz csontvázak. A közönség a tárlaton 14 faj csontvázát és rekonstrukcióját tekintheti meg; egyebek mellett kiállítják a világ legidősebb és a legnagyobb ragadozó őslényét, a szarvas és a "sárkány" dinoszauruszt is.

A Néprajzi Múzeumban március 20-án nyílik meg a Képgyártó dinasztia Székelyudvarhelyen - A Kováts napfényműterem száz éve című tárlat, amely a székelyudvarhelyi Kováts fényképész-család egy évszázada épült és ma is működő műtermének hangulatát idézi meg, válogatást kínálva a huszadik század első évtizede óta ott készült képekből.

A Szépművészeti Múzeumban az intézmény sajtóreferensének tájékoztatása szerint egyelőre nem tervezik a március 20-ig tartó Van Gogh Budapesten című kiállítás meghosszabbítását. Az intézményben március végén Parabélyeg - A művészbélyeg négy évtizede a fluxustól az internetig címmel nyílik kiállítás, amelyen huszonöt ország kétszázötven művészétől mintegy félezer művészbélyeg-lap látható majd.

A május 17-én nyíló, Peru spanyol hódítás előtti kincseit és kultúráit bemutató, "... és akkor megjöttek az inkák" címet viselő kiállítás mintegy 200 műtárgyat, kerámiákat, textileket, valamint aranyból és ezüstből készített különleges ötvösmunkákat vonultat fel. A Szemtől szemben című kiállításon Franz Xaver Messerschmidt osztrák barokk szobrász kései művei láthatóak július végétől a Szépművészeti Múzeumban.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár