2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

80 éves az európai egység építőmestere

2007. március 21. 19:00

Jumbo egyszerre két helyen

Külpolitikája legfontosabb alapelvének a kiszámíthatóságot tartotta, mindig hangsúlyozta, hogy az NSZK a NATO szilárd tagja, de kiemelt fontosságot tulajdonított a keleti kapcsolatnak, az európai enyhülés folyamatának. Soha nem zavarták ideológiai korlátok és mindig a tárgyalásokat, a párbeszédet, az együttműködést tartotta a legtöbbre.

Andrej Gromiko szovjet külügyminiszter 1985-ös visszavonulása után lemondásáig ő volt a világ külügyminisztereinek doyenje, egyben a nyugati világ legrégebben hivatalban lévő külügyminisztere, aki 18 évig töltötte be tisztségét. Számos kitüntetése között ott van a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem díszdoktori címe is, amelyet 1988-ban nyert el. 2005 májusában Bajorországban IV. Károly Európa-éremmel tüntették ki az 1989-es határnyitásban játszott szerepéért. (Nem mellékesen 1989. szeptemberében a prágai német nagykövetség erkélyéről ő jelentette be, hogy a keletnémet menekülteknek megnyílt az út nyugatra.)

Aktív tevékenysége miatt azt mondták róla, hogy egyszerre két helyen is jelen tud lenni. Három szívinfarktusa és fiatalkori tuberkulózisa ellenére fáradhatatlanul, gyakran napi 18 órát dolgozott a majd 190 centiméter magas és több mint 100 kiló súlyú politikus, akit a háta mögött Jumbónak becéztek. Genscher első felesége 1966-ban meghalt, másodszor 1969-ben nősült meg, egyetlen lánya 1961-ben született.

Bár tizenöt éve nem visel fontos tisztséget, ám elemzéseire, nyilatkozataira ma is odafigyelnek. Érdemeit ugyan nem mindenki azonosan ítéli meg, de abban általános az egyetértés, hogy sokat megélt, hallatlan nagy tapasztalattal rendelkező, a világot mindig reálisan szemlélő emberről van szó. Visszaemlékezésében azt írta, hogy soha nem szeretett előtérben állni, de igyekezett úgy befolyásolni a partnereket és az ellenfeleket, hogy az általa kívánt eredmény szülessen.

Most azonban menthetetlenül előtérbe kerül: a berlini főpályaudvar előtt felállított hatalmas sátorban 1500 meghívott ünnepelte a születésnapját, köztük Henry Kissinger volt amerikai, és Eduard Svardnadze, az utolsó szovjet külügyminiszter. Az ajtónállókon, pincéreken, s vélhetően néhány vendégen is halványsárga kötött mellény volt, ugyanis Genscher ezt olyan gyakran viselte, hogy szinte márkajelévé vált.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár