2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

80 éves az európai egység építőmestere

2007. március 21. 19:00

Kor- és pályatársai köszöntötték

Genscher születésnapi ünnepségére mintegy 1000 hazai és külföldi vendéget hívtak meg, köztük Horn Gyula volt magyar miniszterelnököt. A liberális politikus `tevékenységével történelmi érdemeket szerzett a kelet-nyugati enyhülés, az európai egyesülés előmozdításában és a német újraegyesítés megvalósításában` - emelte ki szerdai üzenetében Angela Merkel kancellár is, emlékeztetve azokra az erőfeszítésekre, amelyeket az akkori külügyminiszter tett a német egység előmozdításáért.

A kancellár asszony nagyra értékelte Genscher külügyminiszteri tevékenységét a német történelem sorsdöntő szakaszában. Merkel hangsúlyozta: Hans-Dietrich Genscher diplomáciai jártassága, kitartása és odaadása rendkívül jelentős mértékben járult hozzá az újraegyesülés sikeréhez, Németország szuverenitásához és ahhoz, hogy az ország a nyugati szövetség elkötelezett tagjaként nemzetközi téren általános megbecsülést és tiszteletet élvez.

Horst Köhler államfő Németország egyik legnagyobb hazafijaként méltatta a 80 éves Genschert, Merkelhez hasonlóan ugyancsak kiemelve: csaknem két évtizedes külügyminiszteri tevékenységével meghatározó szerepet töltött be a Németországról alkotott kép kialakulásában.

Az államfő emlékeztetett azokra az erőfeszítésekre, amelyeket a hetvenes években Genscher külügyminiszterként tett a Német Szövetségi Köztársaság és keleti szomszédai közötti megbékélés előmozdításáért, az úgynevezett keleti szerződések aláírásáért, csakúgy mint az akkori Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) helsinki záródokumentumának tető alá hozásáért. Külön méltatta Horst Köhler azt a rendkívüli elkötelezettséget, amely az ország korábbi vezető diplomatája az európai és a német egység megvalósítása érdekében egész életútja során tanúsított.

Külön ünnepség keretében köszöntötte Hans-Dietrich Genschert szerda délelőtt az FDP vezetősége, élén Guido Westerwelle pártelnökkel. Jókívánságaikat fejezték ki a 80 éves politikusnak a többi parlamenti párt vezetői is. A külföldi vendégek sorában Horn Gyula mellett ott volt egyebek között Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter, valamint a néhai Szovjetunió volt külügyminisztere, a későbbi grúz elnök Eduard Sevardnadze. Mihail Gorbacsov korábbi szovjet államfő betegsége miatt nem lehetett jelen az ünnepségen.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár