2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megoldották a Medici nagyherceg halálának rejtélyét

2007. január 4. 11:45

Toxikológiai vizsgálatokkal oldották meg a firenzei reneszánsz egyik legrégibb rejtélyét: I. Francesco Medici és felesége, Bianca Cappello hirtelen, és közel egy időben, 1587 októberében bekövetkezett halálát. Persze vannak, akik továbbra is kételkednek az eredmény hitelességében.

Halálos testvérháború

2004-ben többször is beszámoltunk arról a nagyszabású kutatásról, amelynek során felnyitották a Medici-sírokat Firenzében. A Medici-projekt célja az volt, hogy kihantolja a család 49 tagját, és a legmodernebb eszközökkel a lehető legtöbbet megtudja róluk - beleértve külsejüket, étkezési szokásaikat, betegségeiket és haláluk okát.

A tudósok 19 komplett múmiát, 2 csontozat-múmiát és 23 csontvázat vizsgáltak meg, valamint különböző maradványokat további 5 személytől. A maradványokat a firenzei San Lorenzo kápolna családi kriptájából emelték ki. A kutatók meglepetésére a munkálatok közben egy addig ismeretlen, titkos sírkamra is feltárult, amely az utolsó nagyherceg, Gian Gastone maradványait őrizte. Mint a vizsgálat során kiderült, Gian Gastone halálát valószínűleg kóros elhízás és epekő okozta. A kutatók szerint vérbaj és malária végzett a család több tagjával.

Ferdinando de Medici

Ez volt a vélekedés Francesco (1541-1587) nagyherceg és felesége, Bianca Cappello (1548-1587) halálával kapcsolatban is, ám ebben az esetben évszázadokig zavarta a kutatókat az a körülmény, hogy mindketten váratlanul, és szinte egyszerre haltak meg. Nemrég egy levéltári felfedezés nyomán azonban arra jöttek rá, hogy a nagyherceget és szeretőjét valójában megmérgezhették.

Francesco (1541-1587) uralkodása alatt sokkal szívesebben foglalkozott alkimista kísérleteivel mint az államügyek intézésével. Amikor felesége, Habsburg Ferdinánd lánya, ausztriai Johanna meghalt, feleségül vette szeretőjét, Bianca Cappellót (1548-1587). Ezzel azonban nem váltotta ki testvére, Ferdinando bíboros (1549-1609) szimpátiáját, aki attól félt, hogy mindörökre lemarad a trónról. Így Ferdinando hamarosan meglátogatta testvérét a Firenze melletti Poggio a Caianóban. Ezt követően az uralkodó pár hamarosan megbetegedett, majd 11 nap szenvedés után néhány óra különbséggel elhunytak. A jó testvér azonnal fel is boncoltatta őket, mintha csak a jövőbeli vádakkal szemben szerette volna bizonyítani, hogy szó sem volt mérgezésről.

Erre persze nem is volt biztonságos gyanakodni, hiszen a trónralépő bíboros volt az egyik legtehetségesebb és legerősebb Medici uralkodó. Nem meglepő hát, ha az akkor formálódott legenda szerint pont Bianca készített mérgezett lepényt sógorának - a későbbi nagyhercegnek - és véletlenül Francesco ette meg azt. Kétségbeesésében Bianca szintén evett a mérgezett ételből, így nem élte túl szeretőjét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár