2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Budapesten forgatják az Eichmann-filmet

2006. november 30. 15:00

Az eredeti forrásanyagok és kihallgatási jegyzőkönyvek alapján készült Eichmann című filmet a külső jelenetek kivételével Magyarországon forgatják.

Néhány díszlet - Eichmann cellája, a német és izraeli irodabelsők, valamint a vizsgálótiszt lakása - stúdióban épült. Az Izraelben játszódó külső jeleneteket januárban Máltán forgatja a stáb - mondta el a Happy Crew Company (HCC Media) Kft. ügyvezetője. A film rendezője Robert Young, főszereplői pedig - a többek között Roman Polanski Zongorista című filmjében, valamint A bukás - Hitler utolsó napjaiban is játszó - Thomas Kretschmann, valamint Troy Garity, Franka Potente és Stephen Fry.

A II. világháború idején Adolf Eichmann feladata volt többek között a tömeges deportálások megszervezése és a koncentrációs táborok működtetése. A háború után Buenos Airesbe menekült, ott bujkált 1960-ig, amikor az izraeli titkosszolgálat emberei a nyomára bukkantak és elfogták. Egy évvel később Jeruzsálemben bíróság elé állították, majd 1962-ben felakasztották.

Az ügyvezető igazgató a történetről elmondta, hogy Adolf Eichmannt kivégzése előtt egy fiatal izraeli rendőrtiszt, Avner Less kapitány hallgatta ki. A film az Eichmann kihallgatása közben zajló lélektani küzdelemről szól, amikor megpróbálják kideríteni az indítékokat, és rádöbbenteni a volt német tisztet tetteinek szörnyűségeire. Cirkó József hozzátette: a film azt is bemutatja, hogy a történet idején még fiatal izraeli állam miként keresi identitását, és az elfogással hogyan deklarálja ezt a világnak.

Eichmann életének egyes részleteit még ma is homály fedi: nemrég például arról számoltunk be, hogy a CIA újabb iratanyagait oldották fel a titkosítás alól, s kiderült, az Egyesült Államok és Németország már 1958-ban ismerte Adolf Eichmann, az európai zsidóság megsemmisítését irányító SS-alezredes búvóhelyét. A nyilvánosságra került dokumentumok szerint az amerikai hírszerzés náci és japán háborús bűnösöket is rejtegetett és felhasznált hidegháborús kémszolgálatában.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár