2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rosszul emlékezhet saját múltjára Günter Grass

2006. augusztus 28. 12:30

Törvénytelenül kerültek nyilvánosságra Günter Grass aktái a náci párt hírhedt fegyveres alakulatában, a Waffen-SS-ben betöltött tagságáról egy berlini adatvédelmi megbízott pénteki nyilatkozata szerint. Eközben újabb fordulatot jelenthet a Nobel-díjas német író, Günter Grass háborús múltja körül dúló vitában a Wehrmacht dokumentumai között talált bejegyzés, amelyről a Spiegel-online számolt be.

Adatvédelmi aggályoktól a lyukas emlékezetig

Berlin tartomány adatvédelmi megbízottja, Alexander Dix azzal kapcsolatban foglalt állást, hogy a náci hadsereg, a Wehrmacht aktáit őrző levéltár másfél héttel ezelőtt hozzájárult a Grass-akták nyilvánosságra hozatalához, amit több újság - nagy vihart kavarva - megjelentetett. Az adatvédelmi biztos szerint a nyilvánosságra hozatal idején nem állt rendelkezésre a Nobel-díjas, világhírű író beleegyezése, ily módon a közzététel egyértelműen jogellenes volt. Ezen a tényen az sem változtat, hogy Grass éppen a pénteki nap folyamán, utólagosan beleegyezését adta a dokumentumok nyilvánosságra hozatalához. Maga a levéltár nem volt hajlandó állást foglalni az ügyben.

A tekintélyes hamburgi hetilap, a Der Spiegel internetes kiadása szerint Grass nem 1944 szeptemberében került a Waffen-SS egyik harcoló alakulatához, mint írja önéletrajzi kötetében, a múlt héten megjelent Beim Häuten der Zwiebel (Hagymahámozás közben) című könyvben. Az író ebben úgy emlékezik vissza, hogy 17. születésnapját már a katonai kiképzés közben ünnepelte 1944. október 16-án. A most nyilvánosságot kapott háborús dokumentum viszont egyértelművé teszi, hogy Grass csak 1944. november 10-én vonult be a Waffen-SS-hez. Ezt a német forrást megerősítik a Spiegel-online által korábban idézett amerikai akták, köztük a marienbadi katonai kórház betegkönyvének kivonata is.

Ebben Grass szolgálati egységeként a 3. harckocsi-elhárító kiképző osztag szerepel. Ilyen osztag csakugyan létezett a Waffen-SS kötelékében, ám Grass emlékeivel ellentétben nem tartozott a Frundsberg harckocsizó hadosztályhoz. További ellentmondás forrását képezi, hogy a marienbadi betegnyilvántartó jegyzékben Grass neve mellett a rendfokozat rubrikában "Schtz" (Schütze = lövész) szerepel. Katonai szakértők szerint itt mindenképpen a Waffen-SS-re vonatkozó utalásnak kellene állnia. A Der Spiegelnek nyilatkozva az író nem tudta megmagyarázni a fenti bejegyzés okát.

Új könyvében Grass azt írja: a frontvonal mögötti káoszban Wehrmacht-egyenruhát és új papírokat szerzett magának, attól tartva, hogy ha a Waffen-SS uniformisában esik fogságba, azonnal agyonlövik. A német hadsereg (Wehrmacht) aktái között talált feljegyzések ugyanakkor megerősítik, hogy Grass valóban 1945. április 20-án sebesült meg, és nyolc nappal később szállították be a marienbadi tábori kórházba. Innen május 13-án, öt nappal a német hadsereg kapitulációja után került át egy oberpfalzi hadifogolykórházba. Szakértők bizonyosak abban, hogy ez csak Auerbachban lehetett, ahol az SS-hadifoglyok legnagyobb tábora működött a háború után.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár