2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem csitul a botrány Grass körül

2006. augusztus 24. 11:00

Szülővárosa, Gdansk polgármesterének írt levélben magyarázza a háború utolsó hónapjaiban teljesített fegyveres szolgálatát Günter Grass, akinek Waffen-SS múltja megdöbbenést keltett Lengyelországban is. Kiderült az is, hogy Günter Grass Waffen-SS tagságáról már korábban is tudott a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), de arról szándékosan csak hónapokkal később számolt be - írta keddi számában a mérsékelten baloldali Berliner Zeitung című lap.

Grass augusztus 11-én, egy német lapnak adott interjúban ismerte be, hogy 17 évesen behívták a Waffen-SS kötelékébe, ahol több hónapot szolgált. Szülővárosa, Gdansk vezetői - akik évekkel ezelőtt díszpolgári címet adományoztak Grassnak - magyarázatot kértek tőle háborús szerepére vonatkozóan, miközben sokan - köztük Lech Walesa, aki szintén díszpolgára a lengyel kikötővárosnak - a titulusról való lemondásra szólították fel az írót. A Nobel-díjas német író nemrég írt `meleg hangú, helyenként megható` levele `választ ad számos kérdésre` - idézte Pawel Adamowicz szavait kedden a lengyel hírügynökség. Részleteket a polgármester nem volt hajlandó elárulni, arra hivatkozva, hogy még folyik a levél lefordítása lengyelre.

Grass és a hagyma

Eközben a Berliner Zeitung című újság azzal vádolta konzervatív laptársát, hogy a Nobel-díjas íróval és annak kiadójával, a göttingeni Steidl kiadóval együttműködve csak tíz nappal ezelőtt informálta olvasótáborát Günter Grass beismeréséről. A Berliner Zetung szerint a FAZ már áprilisban tudomást szerzett a 61 évvel ezelőtt, Grass tizenhét éves korában történtekről, de szándékosan visszatartotta a Németországban és külföldön egyaránt óriási szenzációnak számító, felzúdulást és bírálatokat kiváltó információt. Mindezt azzal a céllal tette, hogy az íróval és kiadójával együttműködve egyfajta PR-kampányt folytasson az író múlt héten megjelent könyve mellett.

A göttingeni kiadó eredetileg szeptember elsején jelentette volna meg Grass önéletrajzi regényét, amelyben az író részletesen ecsetelte Waffen-SS tagságát is. Günter Grass ugyanakkor a FAZ augusztus 12-i számában egy interjúban már röviden beszámolt erről, aminek hatalmas visszhangja volt. A Steidl kiadó ezt követően döntött úgy, hogy A hagyma hámozása című könyv kiadását előre hozza, s a regény múlt héten meg is jelent. Grass könyvéből az első 150 ezer példányt egy nap alatt szétkapkodták, s ezek után a kiadó azonnal további 100 ezer példány kiadását határozta el. Az önéletrajzi regény utáni kereslet azóta is óriási.

A Berliner Zeitung nem közölte, hogy honnan szerezte a konzervatív újságot súlyosan terhelő információt, ugyanakkor nemcsak az írót, hanem a Frankfurter Allgemeine Zeitungot is "hallgatással" vádolta meg. Konzervatív laptársát a könyv melletti szándékos kampány mellett azzal a váddal is illette, hogy az exkluzívnak feltüntetett interjú közlésével a regény néhány részletét ismertető, néhány nappal később megjelent mellékletét is elő kívánta készíteni. A berlini újság közvetve hasonló vádat fogalmazott meg az ARD állami televízióval szemben is, hangoztatva, hogy a televíziós csatorna ugyanilyen céllal készített félórás interjút az íróval, közvetlenül a könyv megjelenése előtt.

A FAZ részéről egyelőre nem reagáltak a Berliner Zeitung által megfogalmazott vádakra, s nem kommentálta a keddi írást az ARD sem.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár