2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magyarul is megjelenhet Günter Grass naplója

2006. augusztus 16. 09:30

Az Európa Könyvkiadó szeretné megjelentetni az irodalmi Nobel-díjas Günter Grass önéletrajzi naplójának magyar fordítását, már jelezte is érdeklődését a német író kiadójánál - közölte Barna Imre igazgató az MTI-vel.

`Bízom abban, hogy jövőre kiadjuk` - mondta a kiadó vezetője, rámutatva ugyanakkor arra: `ez nem egy tény most még`, hiszen szerződés még nem született, egyelőre a német nyelvű kötet sem jelent meg. Barna Imre mindazonáltal valószínűsítette, hogy a jogtulajdonos Magyarországról az Európa Könyvkiadót keresi meg először, hiszen Günter Grass `házi szerzőnek` számít náluk, jó ideje, mintegy két évtizede ők adták ki magyarul a német szerző műveit.

Az igazgató jelezte: egyelőre nem érzik, hogy nőtt volna az érdeklődés a megjelenés előtt álló kötet iránt azután, hogy a szerző a napokban múltjáról nyilatkozott. Felhívta a figyelmet arra, hogy Günter Grass könyvei általában amúgy is nagy feltűnést keltenek, így rendkívüli várakozás előzte meg a Ráklépésben című, második világháborús témát feldolgozó kisregénye megjelenését is.

Az író múlt szombaton beismerte, hogy tizenhét évesen az egykori náci párt fegyveres alakulatának, a hírhedt Waffen SS-nek a tagja volt. Günter Grass a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapnak adott interjújában először beszélt arról, hogy a második világháború utolsó hónapjaiban behívót kapott a Waffen SS egyik páncélos hadosztályába, amely az akkori cseh- és morvaországi protektorátusban teljesített szolgálatot.

Minderről részletesen beszámol majd önéletrajzi naplójában, amelyet a göttingeni Steidl kiadó a tervek szerint szeptemberben jelentet meg. A 78 éves szerző, aki az úgynevezett danzigi trilógia három regényével, A bádogdob (1959), a Macska és egér (1961), valamint a Kutyaévek (1963) című könyvvel vált világhírűvé, két éve a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége volt.

A svéd Nobel Alapítvány eközben kizárta annak lehetőségét, hogy megfosszák Günter Grass német írót Waffen-SS tagsága miatt az irodalmi Nobel-díjtól - jelentette kedden egy svéd újság. Michael Sohlman, az alapítvány igazgatója a Dagens Nyheter című stockholmi lap keddi számában a Nobel-szabályzatra hivatkozva leszögezte: a díj örök időkre szól. "Még sohasem fordult elő, hogy visszavontak volna egy Nobel-díjat" - fűzte hozzá. Grassnak 1999-ben ítélték oda a rangos elismerést. A Stockholmi Akadémia indoklásában azt emelte ki, hogy Grass írásaival hozzájárult Németország nemzetiszocialista múltjának nyilvános feldolgozásához.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár