2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hitlernek tisztelgett levelében a brit kormányfő

2006. május 30. 10:45

1936-ban Stanley Baldwin akkori brit kormányfő egy barátjának írott levelében elismeréssel adózott Hitler `nagyszerű teljesítményének`, akiről összességében is rendkívül dícsérően fogalmazott. A kortörténeti dokumentum júniusban kerül kalapács alá.

Baldwin konzervatív brit kormányfő és 1936-ban született levelének ismeretlen címzettje egyaránt pozitívan ítélték meg Adolf Hitler politikai teljesítményét: `Hozzád hasonlóan én is elismerem [Hitler] nagyszerű teljesítményeit azóta, hogy átvette a rendezetlen ország [ügyeit]... Igen, Herr Hitler figyelemre méltó férfi, habár figyelnie kell arra, hogy tehetségét bölcsen használja fel, másként tartok a következményektől` - olvasható a levélben. A dokumentumot jövő hónapban árverezi el az angliai Shropshire-ben a Mullock Madeley aukciósház, és várhatóan 300-500 font leütési áron fog elkelni.

Rokonszenv a TIME címlapján

Richard Westwood-Brokes kézirat szakértő különösnek nevezte, hogy Baldwin, aki egyébként óvatosan fogalmazott a jövővel kapcsolatban, mégis láthatóan jóleső érzéssel gondolt a Führerre. Azt persze nem tudhatjuk - idézi Westwood-Brokes-t a BBC -, vajon a kormányfő két év múlva is ugyanígy gondolta -e, amikor utódja, Neville Chamberlain kinyilvánította Nagy Britannia háborúba lépését a náci Németországgal szemben.

Stanley Baldwin összesen három terminusban képviselte a torykat miniszterelnökként. Először 1923-ban vette át a hatalmat párttársától, az akkor elhunyt Andrew Bonar Law-tól, majd a '24-es parlamenti választáson aratott győzelme után öt éven keresztül állt a szigetország élén. 1935-37 között újra övé lett a kormányfői szék, miután a munkáspárti Ramsay MacDonald helyett a lakosság ismét neki szavazott bizalmat. Sikeres társadalompolitikai intézkedései közül kiemelendőek a nyugdíjasoknak adott kedvezmények, a választójog kiterjesztése a 21 évüket betöltött nők számára, valamint a nagyméretű lakásépítési program. A brit lakosság szerint azonban ő volt az, aki nem tudta időben megakadályozni az ország belesodródását a második világháborúba, ezért minden pozitív intézkedése ellenére nem túl kedvező emléket őriznek róla.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár