Hitler elátkozott családja

2005. augusztus 15. 11:00

Nem véletlen, hogy Adolf Hitler életének vége felé mániákus alapossággal próbált megsemmisíttetni minden, családjára vonatkozó dokumentumot.

Nyilvánvaló, hogy Adolf Hitler olyan családból származik, ahol a vérfertőzés, a közeli rokonok házasodása, nemi érintkezése egymás között inkább szabály volt, mint kivétel. A nagyapát Johann Nepomuk Hüttlernek hívták, a nagymama Johanna Hüttlernevet viselte, mindkettőjük apja, egyben nagyapja egy bizonyos Martin Hiedler volt. Hitler apja, Alois nem a Hüttler nevet, hanem édesanyja nevét, a Schicklgrubert viselte. Az apa - akinek harmadik házasságából született Adolf Hitler - pénzügyőr volt az osztrák-magyar monarchiában, ivott, az egész családot rettegésben tartotta. Alois, Adolf Hitler egyik féltestvére úgy emlékszik vissza a hétköznapokra, hogy `az apa válogatott szidalmai kísérték a földön fekvő fiú (Adolf) üvöltését. Anya minden egyes ütésnél összerándult, s megpróbálta testével védeni Adolfot`.

Az "elátkozottak", előtérben AdolffalA anya, Klara hat gyereket hozott világra, de közülük csak kettő, Adolf és Paula érte meg az iskoláskort. Paula 1960-ban halt meg, testvére parancsára a Hitler név helyett kénytelen volt felvenni a Wolf nevet. Eljegyezte magát Erwin Jekelius orvossal, aki az eutanáziát pártfogolva több ezer mentálisan, vagy fizikailag fogyatékos ember halálában részes. Hitler megakadályozza a frigyet, mondván, hogy "általánosságban nem kívánatos" testvérének házassága.

Állítólag a Führer soha nem akart megházasodni, mert félt attól, hogy a családon belüli vérfertőzéses kapcsolatok miatt beteg gyerekek jönnek a világra. A dokumentumfilm kitér Hitler és egy másik féltestvér, Angela Raubal lánya, Geli kapcsolatára. Geli 1931-ben Hitler müncheni lakásában öngyilkos lett, állítólag szerelmi bánatában, de a halál pontos körülményeit mindmáig nem tisztázták.

A bigámista féltestvérnek, Aloisnak egy angol asszony fiút szült, belőle lett William Patrick Hitler, aki sok borsot tört a nagybácsi orra alá. A féltestvér és klánja az Egyesült Államokat veszi célba, s nevet is változtattak: Hitler helyett Hillernek hívták őket az újvilágban. New York közelében még mindig él Hitler három másodfokú unokaöccse, akik állítólag megfogadták, hogy a családfának ezt az ágát kiszárítják, nem nemzenek utódot a világra.

(Múlt-kor/Panoráma - Sarkadi Kovács Ferenc, Berlin)
Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma