2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Arany kincseket találtak egy ókori trák sírban

2005. július 29. 12:00

10 percenként új leletek kerülnek elő

A bolgár professzorok szerint a most felfedezett sír valószínűleg a Xenophón által is említett trák kormányzó, Szevt (Sevt-Seutus) testét rejtheti, aki egy nagybátyjától örökölt területen királlyá kiáltotta ki magát, és arra használta a görög kereskedőket és katonákat, hogy befolyást szerezzen és gyakoroljon a helyi trák törzsek felett. Szevt azonban nem az egyetlen lehetséges jelölt: Bozsidar Dimitrov szerint ekkoriban 23 királyság volt Bulgária területén, így az uralkodó biztos azonosítása még további kutatásokat igényel.

A király holttestét egy hatalmas fával bélelt árokba tették két lova és egy kutya kíséretében. Az uralkodó nemesi származásának egyértelmű jele lehet a mellette talált aranykoszorú, amelyet a korban a későbbi koronák megfelelőjeként használtak. A sírmellékletek között talált páncélok a görög mitológia jeleneteit ábrázolják, míg a csontváz ujján talált gyűrűn egy lovon ülő trák uralkodó látható, akit egy görög istennő koronáz meg. A gyűrű a nem teljesen tisztázott eredetű trák-görög vallási hagyományok és együttélés ékes példája.

"A sírban talált görög cserépedények segítettek a temetés biztos datálásában, mely valószínűleg i.e. 370-36 körül lehetett" - mondta Dimitrov. A csontokat jelenleg is vizsgálják, majd ezután fognak hozzá kiásásukhoz, amit azok Szófiába szállítása és laboratóriumi vizsgálata követ. "Az ásatások tovább folytatódnak, és nagyjából 10 percenként kerülnek elő új leletek" - mondta Dimitrov.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár