Cápavadászok használták a perui templomot

2014. július 24. 08:59

Régészek Peru északi részén egy több mint 3 ezer éves, a cápavadászatok előtti vallási rituálék helyszíneként szolgáló templom maradványait tárták el.


A templom romjait a Pampas Gramalote-i lelőhelyen, Trujillól északra, az északnyugat-perui Huanchaco mellett, a La Libertad régióban fedezték fel perui archeológusok. A régészek szerint Pampas Gramalote lakói már i.e. 1500 körül használták a templomot, amelynek falai között vallási rituálékat végeztek, mielőtt kimentek volna a tengerre.

Az imahely három helyiségét folyosó kötötte össze. Találtak három gyermekcsontvázat is, őket - hasonlóan a későbbi kultúrák gyakorlatához - minden bizonnyal feláldozták isteneiknek. Egy tűzrakás maradványait is feltárták; itt a jelek szerint hosszan, akár éveken át loboghatott tűz, amelyre a helyi halászok vigyáztak. A régészek emlékeztetnek: számos ilyen, templomokban kialakított gödröt fedeztek fel a korai civilizációk idejéből, köztük az ötezer éves El Paraisónál.

Gabriel Prieto, az amerikai Yale doktorandusza úgy véli, hogy a falu összes lakója halászattal foglalkozott, néhányan pedig vallási tevékenységet folytathattak. "Úgy gondoljuk, hogy Gramalote-ben még nem voltak hivatásos papok - mint például évszázadokkal később a Huaca de la Lunánál -, igaz, ekkor egy lassú változás bontakozhatott ki" - fogalmazott a régészhallgató.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma