2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Papagájtollak és ékszerek az inka áldozati ajándékok között

2014. április 23. 14:35 MTI

Ritka falfestményekkel díszített inka templomot fedeztek fel Limától délre belga régészek - jelentette be a Brüsszeli Szabadegyetem (ULB). A templom padlójára helyezett áldozati ajándékok az Andok különböző régióiból származtak.

A színpompás festményekkel díszített falak között, a padlón értékes áldozati ajándékokat is találtak. Az eddig felderítetlen épület a fővárostól, Limától 25 kilométerre délre elterülő, 465 hektáros Pachacamas ásatáson áll - olvasható a régészek kedden kiadott közleményében. A területen a lima, wari, ichma és inka civilizációk nyomai találhatók. Ez a térség volt Peru központi partvidékének legfontosabb szertartáshelye.

A falfestményeknek egyelőre csak néhány motívumát tudták azonosítani - magyarázta Kusi Colonna-Preti, a kutatócsoport egyik vezetője. "A vörös, sárga, fekete, kék és zöld színeket gyakran több rétegben vitték fel, a földrengések azonban súlyosan károsították a szerkezetet" - magyarázta a kutató.

A templom padlójára helyezett áldozati ajándékok az Andok különböző régióiból származtak - írták a régészek. Ékszereket, papagájtollakat, különböző alakú, hegyekből származó fekete köveket, kagylókat és inka edényeket hordtak a szent helyre az egykori zarándokok.

A kutatók szerint a lelet bizonyítja, hogy az inkák idején a hívők távoli vidékekről is érkeztek a templomba. A nagyszámú és értékes tárgy jelenlétét az magyarázhatja, hogy a páratlan felajánlást a templom rituális elhagyása alkalmából tették az 1533-as spanyol hódítás után - írták a belga régészek. "Erre utal, hogy koloniális stílusú üveggyöngyöket is felfedeztünk az ajándékok között" - tette hozzá Peter Eeckout, a kutatócsoport másik vezetője.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár