2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

150 sírt találtak az Atacama-sivatagban

2014. július 7. 08:26

A Wroclawi Egyetem régészei 150 sírra bukkantak az Atacama-sivatagban. Az ősi kultúráról egyelőre szinte semmit nem tudnak.

Lengyel archeológusok a Chile és Peru területén, az Andok és a Csendes-óceán között elterülő Atacama-sivatagban 150 ősi temetkezési helyet fedeztek fel. Az eddig ismeretlen kultúra a sivatag perui felét népesítette be, ahol az időszámításunk szerinti 7. századig élt. "Ezeket a sírokat egy gyakorlatilag ismeretlen kultúra tagjai hozták létre, akik a Tiahuanaco-kultúra expanziója előtt éltek a területen" - idézte Jozef Szykulski professzort a Polish Press Agency.

A sírhelyeket nem jelezte kő, ami miatt bár rendkívül nehéz volt lokalizálni őket, a sírrablók figyelmét sem keltette fel. "Az egyes sírokban talált leletekből az olvasható ki, hogy a kultúra társadalmilag tagolt volt" - fejtette ki Szykulski, hozzátéve: kollégái nagy számú ékszert, illetve díszes szövőeszközöket találtak.

A sírmellékletekben íjak, tegezek és obszidián nyílhegyek kerültek elő. "Nagyon érdekes felfedezés, mert az íjak ritkaságszámba mentek Peruban" - mondta el Szykulski. A thenews.pl angol nyelvű hírportál tudósítása szerint lámacsontokat is találtak, ami azért érdekes, mert ez annak a bizonyítéka, hogy az állat az eddig véltnél sokkal korábban megjelent a régióban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár