Hitler visszatért közénk

2013. szeptember 13. 16:13 MTI

Timur Vermes elsőkönyves német író Adolf Hitler szemszögéből írta meg Nézd ki van itt című regényét, amelyben a náci diktátor visszatér napjaink Németországába. Az író az MTI-nek adott interjúban elmondta, hogy jelenleg a könyv megfilmesítésén dolgozik.

Könnyű vele azonosulni

Timur Vermes, aki a Libri Kiadónál megjelent Nézd ki van itt magyarországi bemutatójára érkezett Budapestre, felidézte, hogy két éve, egy törökországi nyaralás alatt bukkant Hitler "második könyvére", amit annyira abszurdnak talált, hogy elhatározta: megírja a harmadikat.

"Egy kis faluban voltunk, ahol esténként nem volt mit csinálni. A piacon használt könyveket árultak, ott bukkantam erre az angol nyelvű kötetre" - mesélte, hozzátéve, hogy alapvetően az érdekelte, vajon milyen lenne, miként gondolkodna ma Hitler, például melyik német színésznőt kedvelné.

Az író ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a könyvében szereplő alak fiktív, nem azonos az egykori náci diktátorral. "Viszont ha az olvasó egyetért valamiben az általam megalkotott figurával, akkor már nincs olyan messze az igazi Hitlertől". Hozzátette: könyve szokatlan megközelítésének tétje éppen az, hogy Hitler bőrébe bújva az olvasó rádöbbenjen, milyen könnyű egyetérteni vele bizonyos kérdésekben, miként választhatta meg Németország Hitlert.

Alapvető forrásnak a náci diktátor Mein Kampf című művét használta, szerinte ebből pontosan lehetett rekonstruálni, hogyan gondolkodott, milyennek szerette volna láttatni magát. "Ha elolvassa valaki ezt, utána már könnyen el lehet találni a stílust és imitálni" - magyarázta. Szerinte ebből a műből az is kiderül, hogy Hitler szeretett volna műveltebbnek látszani, mint amilyen valójában volt.

Ahhoz, hogy Hitler hétköznapi életét is rekonstruálni tudja, az Obersalzbergben található dokumentációs központ iratait használta, ezekből kirajzolódott, miként töltötte idejét nyaralójában a diktátor, miről beszélgetett. "Beszélt mindenről, építészetről, művészetről, arról, hogyan kell autót vezetni. Mindenről határozott véleménye volt" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy ezeket a részeket később beépítette könyvébe.

A szatírában a Führer 2011-ben tér magához Berlinben, és míg világuralmi terveit építgeti és ismerkedik a modern világgal, Hitler-imitátorként kezdik foglalkoztatni egy tévéműsorban. A producerek csak egyetlen feltételt szabnak neki, hogy a zsidókról nem beszélhet, mert "az nem vicces". Timur Vermes elmondta: már a könyv elején eldöntötte, hogy két dologgal mindenképpen szembesíteni akarja Hitlert: a modern szélsőjobboldallal és a holokauszt rémtetteivel.

Az író szerint az utóbbi volt a nehezebb feladat, hiszen a könyv szereplői Hitlerről nem gondolják, hogy valóban a náci diktátor jelent meg, színészként tekintenek rá, így felelősségre sem vonhatják. "Csak annyit tehettem, hogy az egyik hozzá közelálló szereplőm megpróbálja legalább egyszer elítéltetni vele a holokausztot, természetesen sikertelenül. Ennél közelebb nem juthattam".

Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a könyvben Hitler egy percre sem rejti el antiszemitizmusát, a tévés producerek azonban nem kíváncsiak arra, mit gondol valójában a Hitler-imitátor, inkább a sikerrel vannak elfoglalva, és azzal, nehogy megüssék a bokájukat.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma