Rekonstruálták Janus Pannonius igazi arcát

2009. március 27. 13:08 MTI

Egyik hitelesnek tartott ábrázolásához sem hasonlít Janus Pannonius (1434-1472) humanista költő igazi arca, amely apróbb részletektől eltekintve már elkészült a Természettudományi Múzeum antropológiai osztályán.


"Janus Pannonius fejszobra az utolsó vonásait kapja ezekben a napokban, de az már most biztos, hogy a korábbi ismereteinkkel, feltételezéseinkkel szemben egy egészen más, rendkívül markáns férfiarc volt az övé" - mondta el Fabényi Júlia, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője.

Úgy vélte: mostantól a tudósok, kutatók dolga lesz, hogy az igazi Janus-arcot összevessék a korábbi ábrázolásokkal, illetve annak alapján keressék a költőt, hátha mégis megörökítette őt valahol egy középkori művész. Fabényi Júlia utalt rá, hogy a most elkészült arcmás azért tekinthető a leghitelesebbnek, mert az a tavaly októberben, a pécsi székesegyházban újratemetett költő koponyájának precíz másolata alapján számítógép segítségével, a legmodernebb arcrekonstrukciós eljárással készült.

A leírások szerint a humanista költő ült modellt a 15. században Andrea Mantegna olasz festőművész Férfi portré című képéhez és valószínűleg Janus Pannoniusról mintázott meg egy padovai freskót is. Janus Pannonius valószínűleg 1458 nyarán ismerkedett meg Andrea Mantegnával (1426-1506), a kiváló portréfestővel, aki a költő Andrea Mantegna padovai festő dicsérete című versének tanúsága szerint megfestette őt barátjával, Galeotto Marzióval, kettős arcképet készítve róluk. A kép mára elveszett. Emellett a pécsi Dómmúzeumban őriznek egy fiatal apostolt ábrázoló szobrot, amelyet valószínűleg ugyancsak Janus Pannoniusról mintáztak.

Fabényi Júlia közölte: Janus Pannonius hiteles fejszobrát várhatóan egy hónap múlva a nagyközönség is megtekintheti Pécsett, a Régészeti Múzeumban.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma