2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 érdekesség a tetoválásokról

2015. március 24. 15:12

1. A ma ismert első emberi tetoválásokat – jelenlegi ismereteink szerint 61-et – az 1991-ben az osztrák-olasz határon talált „jégember”, az i. 3300 körül élt Ötzi viselte.

2. Egyiptomban az i. e. 4. századig csak nők viseltek tetoválást, amelyre a kutatók szerint valószínűleg a nehéz időszakokon, főként a szülésen átsegítő kabalaként tekintettek.

3. A tetoválás nem volt mindig önkéntes. Az ókorban a rómaiak fogságba esett ellenséges harcosokat, rabszolgákat és vallási szekták tagjait is megkülönböztethették ily módon.

4. Hérodotosz beszámolója szerint a tetoválás a szkíták és a trákok között a nemesség jelzésére szolgált, de más népek, többek között a britonok körében is a magas társadalmi rangot jelölte.

5. A testfestés divatja James Cook kapitány csendes-óceáni utazásai után, a 19. században élte első virágkorát. Az angol tetoválás szó a tahiti „megjelölni”, „ütni” (tatau) szóból eredeztethető, és Cook kapitány polinéziai utazásának köszönhetően terjedt el a köztudatban.

6. Cook botanikusa, Joseph Banks hazatérésekor egy polinéz tetováló harcost, Omait is magával hozott, aki óriási szenzációt keltett a brit elit köreiben: még a parlament megnyitójára is elvitték.

7. A tetoválást a tengerészek és a bányászok is egyfajta amulettként használták. Előbbiek általában horgonyt, utóbbiak lámpát varrattak a karjukra.

8. A 19. század második felében az angol arisztokrata körökben nagy népszerűségnek örvendett a testfestés. Winston Churchill édesanyja, Jennie például egy kígyót tetováltatott a csuklójára.

9. Az USA első hivatásos tetoválóművésze, a német emigráns Martin Hildebrandt az amerikai polgárháború alatt mindkét oldal katonáinak nyújtott testfestő szolgáltatást.

10. Andrew Jackson volt az első amerikai elnök, akinek a testét tetoválás – egy tomahawk – díszítette. A későbbi elnökök tetoválásaira az esetek többségében nincs egyértelmű bizonyíték.

A híres történelmi személyek tetoválásairól itt írtunk korábban

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár