10 tény a pizzáról
2015. március 16. 11:30
Korábban
1. Már az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is fogyasztottak a pizza ősének tekinthető, olajjal és fűszernövényekkel ízesített lapos kenyeret.
2. A pizza szó egy 997-ben a nyugat-olaszországi Gaetában keletkezett iratban fordul elő először. A latin szöveg szerint egy malomtulajdonosnak karácsonykor és húsvétkor pizzákat is be kellett szolgáltatnia a terület püspökének.
3. A paradicsom csak a 18. századtól vált a pizzák jellegzetes alapanyagává, mert bár a növény már az 1500-as években megjelent Itáliában, sokáig mérgezőnek tartották.
4. Az első igazi pizzéria Nápolyban nyílt meg 1830-ban. Mindaddig utcai árusok kínálták a járókelőknek a fejükön egyensúlyozott bádogdobozban melegen tartott pizzájukat.
5. A pizzériák gyakran hiteleztek szegény törzsvendégeiknek, akik akár nyolc nappal később is fizethettek. Ez volt az ún. pizza a otto (pizza nyolc napra) fizetési rendszer.
6. Az olasz nemzeti színekben pompázó margherita pizzát Margit olasz királyné 1889-es nápolyi látogatásának tiszteletére alkotta meg egy helyi pék, Raffaele Esposito.
7. Az Egyesült Államok első engedéllyel működő pizzériája, az olasz bevándorlók által alapított Lombardi’s 1905-ben nyílt meg New Yorkban, a Spring Streeten.
8. Az addig főként olasz emigránsok által fogyasztott pizza a második világháború után Olaszországból hazatérő katonáknak köszönhetően vált az amerikaiak egyik kedvenc ételévé.
9. A pizza Olaszországban az 1940-es évekig elsősorban csak Nápolyban és környékén volt közkedvelt étel, széles körben csak az amerikai „pizza-boom” hatására kezdték el fogyasztani.
10. Vastag tésztájú pizzát elsőként egy korábbi egyetemi amerikaifutball-sztár és egy második világháborús veterán chicagói éttermében sütöttek 1943-ban.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
5. Magyarország gazdasága a 20. században
I. Gazdaság, gazdaságpolitika, anyagi kultúra, pénzügyi és gazdasági ismeretek
- 1946 nyarára olyan értéktelenné vált a pengő, hogy az utcán hajították el a bankjegyeket
- 1956 miatt is késett a Borsodi Vegyi Kombinát elindulása
- Volt, aki féltette a túl sok szabadidőtől a népet a szabad szombatok bevezetésekor
- A rendszerváltoztatás belülről
- A haderő mellett a gazdaság fejlesztését is megcélozta a győri program
- Naponta nőttek tizenötszörösükre az árak a hiperinfláció idején
- Különösen kegyetlen körülmények között dolgoztatták a Hortobágyra kitelepítetteket
- Miért sikerült a lengyeleknek az, ami a magyaroknak nem?
- Nyolc áldozatot követelt a Kádár-korszak sikervállalatának építése
- Zichy Jenő és csapata végezte az első magyar ásatásokat Oroszországban tegnap
- Nem számíthattak külföldi segítségre, mégis kirobbantották a felkelést a magyar főurak tegnap
- Szinte teljesen ködbe burkolózik Szilágyi Erzsébet élete tegnap
- Munkácsy ritkán látható festményei is kiállításra kerülnek a szegedi Móra Ferenc Múzeumban tegnap
- Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények – megjelent a Múlt-kor tavaszi extra különszáma tegnap
- Mindössze egy magyar munka érkezett a Margit híd építésének pályázatára tegnap
- Nem bízott a Habsburg-udvar kegyelmében Rákóczi tegnap
- Tengerbiológusként teljesedett ki a háború után Hirohito császár 2024.04.29.