2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Tudományos kísérletekre használják fel a Halál Angyala maradványait

2016. március 24. 08:35 Múlt-kor

A náci hóhér második élete

Mengele auschwitzi haláltáborban végzett tevékenysége közismert: 1943-tól fogadta a rabokat, kesztyűben és fehér köpenyben várta az emberszállítmányokat, és döntött arról, hogy kinek van joga élni és kinek nem. Előbbiek orvosi kísérleteihez szolgáltak alanyként, míg a halálra ítélteket kivégzésük után felboncolta. Főként az ikrek érdekelték: háromezrükön folytatott kísérleteket, melyeket közülük végül csak 285-en élték túl. Laboratóriumában, Auschwitz 10-es blokkjában rendszeresek voltak az altatás nélkül végzett operációk, csonkítások valamint a lepra- és tífuszbaktériummal történő oltások. Mengele keresztezett vérátömlesztéseket hajtott végre, emberek összevarrásával sziámi ikrek létrehozására tett kísérletet, szemükbe különféle folyadékokat csepegtetett, hogy megváltoztassa azok színét, kasztrálást, sterilizálást végzett, és embereket fagyasztott le.

Bár Mengelét 1945-ben az angol-amerikai csapatok letartóztatták, és Auschwitz felszabadítása után börtöntáborba zárták, nem tudták azonosítani, mert – az SS többi tagjával ellentétben – Mengele nem tetováltatta karjára vércsoportját. Szabadulását követően Olaszországba ment, ahol magát dél-tirolinak kiadva új útlevelet kapott, majd az argentin titkosszolgálat segítségével 1949. július 28-án hajóra szállt Argentína felé, ahol egy évtizeden át a saját nevével élt – igaz, túl sok munkát nem kapott, és főként abortuszműtéteket hajtott végre.

Az izraeli titkosszolgálat, a Moszad ügynökeinek 1960-ban Adolf Eichmann-nal egyetemben – akit elraboltak, Izraelben perbe fogtak és két évvel később kivégeztek – Mengelét is sikerült azonosítani, a náci doktornak azonban hűlt helyét találták, miután 1959-ben előbb Paraguayba, majd egy évvel később Brazíliába szökött. Ezt követően közel húsz éven át, egészen haláláig Sao Paulo állam különböző településein élt. A magát német családoknál meghúzó Mengele átlagos életet élt: kerti partikra és különböző ünnepségekre járt. A Halál Angyala megvetette a brazilokat. Naplóiból tudjuk, hogy úgy vélte, a dél-amerikai ország lakói „félállati” lények. 

Az 1960-as években Mengele egykori áldozata, Cyrla Gewertz éppen egy kis brazil városban, Serra Negrában nyaralt, amikor megtudta, hogy a náci orvos a szomszédságában lakik. Amikor megtudta, hogy a városban lakik egy Mengele nevű férfi, azonnal elhagyta Serra Negrát. Gewertz öt testvérét, szüleit és több rokonát is elvesztette Auschwitzban. Őt magát Mengele arra kényszerítette, hogy forró vízben fürödjön meg, amitől kihullott a haja, és komoly bőrkárosodást is szenvedett. Amikor a kislány szóvá tette, hogy túl forró a víz, a Halál Angyala megfenyegette: ha nem marad csöndben, megöli. Az „orvos” ezt követően a forró vízből hideg vízbe tette át a gyermeket. Az idős túlélő hozzátette, hogy egy alkalommal szemtanúja volt, amint a hóhér dühében egy újszülöttet vágott a plafonhoz. „Azt a sok embert gondolkodás nélkül ölte meg. Halálom napjáig velem fog élni a neve” – mondta  Cyrla Gewertz.

A náci hóhér fia, a Münchenben ügyvédként dolgozó Rolf 1986-ban, a Phil Donahue Show-ban bevallotta, hogy 1977-ben, két évvel annak halála előtt meglátogatta az apját. Annak ellenére, hogy a nevét Jenckelre változtató fiú sohasem árulta volna el apja hollétét, nem volt hajlandó szülei maradványainak eltemetésére. A fiának írt levelekben kifejtette: depressziós amiatt, hogy egy általa megvetett országban kell élnie, és hogy kacérkodik az öngyilkosság gondolatával.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Dr. Daniel Romero Muniz Mengele maradványait vizsgáljaMengele fiával

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár