2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Senki sem parancsolhatott az amerikai modernizmus első nagyasszonyának, Georgia O'Keeffe-nek

2021. február 11. 18:10 Balázs-Piri Krisztina

Sivatagi show

A sivatagot az élettől kapta nagy ajándékként. A gazdag örökösnő és műgyűjtő Mabel Dodge Luhan meghívására érkezett Új-Mexikóba, ahová aztán minden nyáron visszatért. Rossz nyelvek szerint nem szívesen ápolta otthon betegeskedő férjét, és nemcsak az örökösnővel, de annak férjével is ágyba bújt néhanap.

Mégis tény, ami tény: amikor 1946-ban Stieglitz meghalt, Georgia ott volt a New York-i betegágy mellett. Utána azonban végleg letelepedett Új-Mexikóban. Vett egy romos házat Abiquluban, 1949-től ez a felújított otthon lett a búvóhelye.

Házsártos természetéről sok legenda született, állítólag csak ő mondhatott fel a cselédjeinek, hiszen neki „senki sem parancsolhatott”. Kivéve talán egy Juan Hamilton nevű fiatalembert, aki 1973-ban érkezett Abiquluba, és sikerült Georgia bizalmába férkőznie. Vad hírek keringtek a párról: Juan azt állította, hogy a szellemek küldték a művészhez, aki hitt neki, „szellemnyelven” gyakran társalogtak is.

Sok régi barát aggódott, hogy a fiatal férfi kihasználja az idősödő nőt, mások úgy ítélték meg, hogy Juan őszintén törődött vele. 1984-ben Juan például rájött, hogy nincs kórház a környéken, és ezért Santa Fébe költöztette a már akkor gyakorlatilag vak asszonyt, aki 1986 tavaszán ott is halt meg.

Georgia O’Keeffe hatása óriási volt az utódokra. A művész, akinek életét Joan Allen és Jeremy Irons főszereplésével filmre vitték, és akinek arcképét postabélyegeken is forgalomba hozták, teret nyitott a modern amerikai képzőművészetnek, és egyben a női tehetségeknek is. Fekete-fehér, szinte szerzetesi öltözékeivel az op-artra, Victor Vasarelyre, és áttételesen jelentős divattervezőkre, így Coco Chanelre, Pierre Cardinre és Christian Diorra is hatott. Műveivel ma a világ minden múzeumában vagy galériájában találkozhatunk, szimbolikus, hogy munkásságát már 1977-ben Szabadság-érdemrenddel jutalmazták: ez az Egyesült Államok legmagasabb polgári kitüntetése.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Georgia jól helyre tette osztálytársát, aki kioktatta, hogy szerinte művészek csak férfiakból lesznekAlfred Stieglitz, aki élete végéig mentorálta a makacs hölgyet és idővel el is vette feleségül.Georgia az Élet és halál című kiállításán a Lókoponya fehér rózsával című alkotása mellett.Georgia O'Keeffe egy prominens műgyűjtővel, Chester Dale-lel New York-banO'Keeffe egyik legismertebb, az új-mexikói Hollyhock horizontja felett lebegő kosfejet ábrázoló képeO'Keeffe senkinek sem hagyta, hogy parancsolgasson neki, kivéve egy Juan Hamilton nevű fiatalembert, akivel Új-Mexikóban találkoztak, miután férje halála után visszaköltözött oda

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár