2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Nehezen élte túl gyermekkorát a szaxofon feltalálója

2019. szeptember 10. 18:51 Múlt-kor

Találmányok sora

Belgiumi elutasítását követően Párizsba költözött, zsebében 30 frankkal és néhány év tapasztalattal a brüsszeli konzervatóriumból.

Victor Hugo klasszikus regényeinek korában Párizsban ott lappangtak még a forradalmak, a napóleoni korszak és a Bourbonok restaurációja keltette feszültségek, Sax előtt azonban tisztán lebegett a cél: pénzt keresni a francia hadseregtől. Nagy piacra szándékozott rátenni a kezét az alakzatok irányítására tökéletesített hangszerekkel.

Sax egy egész sor saját nevét viselő hangszerrel rukkolt elő karrierje során (ilyenek például a szaxkürt, a szaxtrombita vagy a szaxtuba), amelyek mind hasonló elven működtek. Már ezek előtt megalkotta azonban legnagyobb művét, a szaxofont.

A hangszerkészítő 1842-ben ismerkedett meg a romantikus zeneszerző Hector Berliozzal, aki bebocsátást biztosított neki a párizsi zenei körökbe. Hosszasan beszélgettek Sax találmányairól, és már találkozásuk estéjén azt mondta Berlioz: „Holnap már tudni fogod mit gondolok a munkádról.”

Sax a Journal des Débats hetilapból értesült a zeneszerző véleményéről: Berlioz ünnepelte Sax találmányán (amelyet akkor „basszuskürtnek” nevezett), hosszasan dicsérve:

„Legfőbb erénye az én szememben hangsúlyának változatos szépsége; olykor komoly, máskor nyugodt, olykor szenvedélyes, álmodozó, melankolikus, vagy halovány, mint egy visszhang gyengébb visszhangja, mint a szellő alig hallható panaszos nyögései az erdőben és, ennél is jobban, mint egy harang titokzatos rezgései, jóval azután, hogy megkondították; nem létezik más általam ismert hangszer, amely rendelkezik e különös rezonanciával, amely a csend határán helyezkedik el.”

Később Berlioz volt az első, aki „szaxofonnak” nevezte a hangszert, amelyet Sax azzal a szándékkal alkotott meg, hogy ötvözze a fafúvósok szépségét a vonósok rugalmasságával. A hangszerkészítő végül két új hangszert alkotott: a szopraninót vagy kisszaxofont, illetve a nagyobb szubkontrabasszus szaxofont.

Az új hangszerek nádnyelves fafúvós hangszerek, azonban rézcsőbe juttatják a levegőt, a más rezes hangszerekhez képest is különleges kialakításukkal azonban képesek arra is, hogy a vonósok hangjait utánozzák.

„Várok még egy évet, mielőtt bejegyzem e szabadalmat” – mondta az utánzóktól félő Sax. „Addigra meglátjuk, képes-e egy gyártó igazi szaxofont készíteni!”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Adolphe Sax (kép forrása: Wikimedia Commons)Hector Berlioz (kép forrása: npr.org)Szaxkürt, szaxtuba és szaxtrombita (kép forrása: All That's Interesting)A fiatal Adolphe Sax (kép forrása: Wikimedia Commons)Amerikai katonazenekar szaxofonokkal, 1918-1919 telén (kép forrása: Wikimedia Commons)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár