2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

 
Időszakra szeretnék keresni
Időpont:
Év:
Hónap:
Nap:
Keresési feltételek:
Hónap: január  •  Nap: 31
21 találat
[1]

1291. január 31.

A pápa követét magyar ügyekkel bízza meg

IV. Miklós pápa János jesi püspököt követségbe I. Rudolf német királyhoz és I. Albert osztrák és stájer herceghez, hogy figyelmeztesse őket: Magyarország a Szentszékhez tartozik. A követet azzal is megbízta, hogy menjen Magyarországra, védje meg a Szentszék jogait, valamint tegyen jelentést az ország állapotáról. Minderre azért volt szükség, mivel a Habsburgok nem ismerték el III. András uralkodásának törvényes voltát.

[2]

1849. január 31.

Klapka győz Tokajnál

Klapka György ezredes serege (I. hadtest) Tokajnál sikeres védelmi harcot vív Schlik altábornagy hadtestével

[3]

1854. január 31.

Véget ér Japán elzárkózása a Nyugattal szemben

Miután 1853. július 8-án Matthew Calbraith Perry sorhajókapitány megjelenik flottájával Tokió előtt, és ultimátumban követeli az Egyesült Államok kereskedőinek beengedését az országba, a kanagavai szerződés értelmében Szimoda és Hakodate kikötők megnyílnak az amerikai hadihajók előtt. A japánok garantálják az amerikai tengerészekkel szembeni jó bánásmódot és konzulátus felállításában állapodnak meg az amerikaiakkal. 1640 óta a japán császárság a szigorú bezárkózás politikáját folytatja, a pusztán a hollandoknak engedélyezte a korlátozott kereskedelmet, hogy általuk tudomást szerezzen az európai találmányoktól. Megérkezésekor Perry átnyújtja Millard Fillmore elnök levelét, melyben a japán partokon hajótörést szenvedett amerikai polgárok jogainak tisztázását kérte. Ezenkívül az elsősorban kereskedelmi egyezményekről folytattak tárgyalásokat. Elutazásakor Perry kijelentette, hogy a császári kormány tavaszig kap haladékot a döntésre.

[4]

1869. január 31.

A Bécsben székelő horvát-szlavón udvari kancellária megszünteti működését

[5]

1878. január 31.

Oroszország fegyverszünetet köt Törökországgal

[6]

1881. január 31.

Megszületett Langmuir, Nobel-díjas amerikai fizikus és kémikus

Irving Langmuir New York-ban született 1881. május 31-én. 1932-től 1950-ig a General Electric Company laboratóriumának igazgatója volt. Kutatásai nagy szerepet játszottak az elektroncsövek, s ezáltal a rádiótechnika fejlődésében. Tengeralattjárókat észlelő berendezést, új mesterséges ködfejlesztő eljárást dolgozott ki. Feltalálta a gáztöltésű izzólámpát.1932-ben kémiai Nobel-díjat kapott a felületi kémia területén végzett kutatásaikért és elért eredményeiért. Woods Hole-ban hunyt el 1957. augusztus 16-án.

[7]

1882. január 31.

Rendszeres hajójáratok indulnak Fiuméből

A kormány szerződést köt az Adriai Magyar tengerhajózási Rt.-vel a Fiume és a nyugat-európai kikötők közötti rendszeres hajójáratok indítására.

[8]

1891. január 31.

Törvényt hoznak a vasárnapi munkaszünetről

1891. január 31-én a képviselőház elfogadta `az ipari munkának vasárnapi szüneteltetéséről` szóló törvényjavaslatot, amelyet a király 1891. április 9-én szentesített. A törvény július 15-én lépett életbe.

[9]

1891. január 31.

Meghal Meissonier francia festő

Jean-Louis Ernest Meissonnier rendkívüli technikai tudásának, aprólékos pontosságának és hatásos jellemábrázoló képességének köszönhette sikereit. Miután 1855-ben III. Napóleon megvásárolta egy képét, szinte kizárólag csataképeket és történelmi kompozíciókat festett I. és III. Napóleon korának eseményeiről. Ilyen például A vértesek, az I. Napóleon a friedlandi csatában és a Napóleon visszavonulása Oroszországban. Műveivel óriási népszerűségre tett szert egész Európában.

[10]

1897. január 31.

Zajlik a Magyarországi Szociáldemokrata Párt első országos földmunkás kongresszusa Budapesten

[11]

1914. január 31.

Tisza román politikusokkal találkozik

Tisza István miniszterelnök román nemzetiségi politikusokkal folytat tárgyalásokat. Eredménytelenül, mert Tisza feltételeit túl szigorúaknak találják.

[12]

1921. január 31.

Megszületett Mario Lanza tenorista

Fiatal korában a sporttal jegyezte el magát, s csak 19 évesen kezdett zongorázni és énekelni tanulni. 1942-től a Berkshire Music Centerben tanult tovább ösztöndíjjal, majd az ottani zenei fesztiválon tűnt fel. 1942-45 között katona volt, majd a rádióban énekelt és koncerteket adott. 1947-ben a New Orleans-i opera színpadán a Pillangókisasszony Pinkertonját és az André Chenier-t énekelte. 1949-ben került Hollywoodba, s hamarosan zenés filmek népszerű sztárja lett. Világhírét A nagy Caruso (1951) című film címszereplőjeként nyújtott alakításának köszönhette. További filmjei: Az éjféli csók, Halászlegény frakkban, A diákherceg, Szerenád, Arrivederci Roma, Egy nagy szerelem szerenádja. Európai hangversenykörutakon is nagy sikerrel szerepelt, mint opera-, hangverseny- és slágerénekes. Nemcsak kitűnő tenorista, de rokonszenves, természetes megjelenésű színész is volt. Jellegzetes olasz tenorja képes volt a hősi szárnyalás és a bensőséges líra érzékeltetésére. Karrierje tetőpontján halt meg 1959. október 7-én. Hanglemezei ma is népszerűek.

[13]

1924. január 31.

A szocdemek Londonban tárgyalnak

A Labour Party meghívására, A Szociáldemokrata Párt megbízásából, Peidl Gyula, Vámbéry Rusztem és a Bécsben hozzájuk csatlakozó emigráns Garami Ernő Londonban tárgyalnak.

[14]

1934. január 31.

Elítélik Karikás Frigyest és Killián Györgyöt

A Kir. Kúria ítéletet hirdet Karikás Frigyes és Killián György perében. (Mindketten többévi fegyházbüntetést kapnak.)


Bemutatják az alábbi filmeket: Éjjel a patikában (rendező: Gaál Béla), Pampák birkája (rendező: Cziffra Béla), Jaj de jó szeretni (rendező: Falus István).

[15]

1941. január 31.

Népszámlálást tartanak Magyarországon

Az ország területe 160165 négyzetkilóméter, a népesség száma 13643620 fő.

[16]

1943. január 31.

Kapitulációval ér véget a sztálingrádi csata

Friedrich Paulus vezértábornagynak és a német hadsereg déli, a sztálingrádi katlanban rekedt csoportjának fegyverletételével véget ér a Volga menti városért folytatott véres küzdelem. Február 2-án az északi csoport is megadja magát. A sztálingrádi vereséggel a német lakosság nyilvánvalóan tudatára ébred a Birodalom rossz hadi helyzetének. Sokak számára a kapituláció a második világháború végének kezdetét jelenti. A Vörös Hadsereg már 1942. november 22-én 270 000 német katonát kerített be Sztálingrád előtt. Két nappal később Adolf Hitler megparancsolta, `foglaljanak el sündisznóállást`. A Sztálingrádért folytatott harc már 1942 őszén elveszítette stratégiai jelentőségét. A bakui olajmezők - Hitler által a háború szempontjából döntőnek minősített - meghódítását nem lehetett többé keresztülvinni, így a német hadsereg számára egyetlen értelmes alternatívaként a frontvonal kiegyenesítése mutatkozott. Hitler parancsai a 6. Hadsereget azonban a Sztálingrád előtti kitartásra kényszerítették. November 25-én megkezdődött a körülzárt katonák légi úton történő ellátása. Hermann Göring, a légierő főparancsnoka ígérete ellenére, az ellátás nem volt kielégítő. A szükséges javaknak csak egyharmadát lehetett repülőgépen beszállítani. 1942 telén éhenhaltak az első katonák, az orvosi ellátás is hiányos volt, s lőszerből sem volt elegendő. Noha december 12-én Erich von Manstein vezértábornagy végrehajtott egy menetesítő támadást, azonban a Don hadseregcsoportot egy szovjet ellentámadás december 24-én visszaszorította. A körülzárt Paulus nem kísérletezett kitöréssel - amely a csapatok egy részét talán meg tudta volna menteni -, hogy ne cselekedjék Hitler parancsai ellenére. Január 31-én teljes a vereség, a Vörös Hadsereg katonái tovább nyomultak előre. A Sztálingrád körüli harcokban a várost teljesen lerombolták. Az öt és fél hónapos csatában 46 000-en meghaltak, 64 220 lakost kényszermunkásként a németek elhurcoltak. A katonák között a veszteségek szovjet adatok szerint 146 300 főt tettek ki a német és 46 700 főt a szovjet oldalon. A német légierő sztálingrádi bevetése során több mint 8000 embert veszített. A kapitulációval 107 800 katona került szovjet hadifogságba, mintegy 34 000 sebesültet és szakembert még a fegyverletétel előtt a légierő elszállított.

[17]

1956. január 31.

Meghal a Micimackó `atyja`

Alan Alexander Milne Londonban született 1882. január 18-án. Westminsterben és Cambridge-ben tanult, majd a Punch szatirikus hetilap munkatársa, később főszerkesztő-helyettes volt. Világhírt szerzett az 1924-ben kiadott gyermekverskötetével a When We Were Very Young (Amikor még nagyon picinyek voltunk). Roppant népszerűségét azonban a minden korosztály számára üdítő olvasmányt jelentő - 1926-ban kiadott - Winnie-the Pooh (Micimackó) című könyvével szerezte. Magyarországon Karinthy Frigyes fordításában Micimackó címmel 1935-ben (majd 1976-ban) jelent meg. A Micimackó színművet Karinthy Ferenc átdolgozásában a Petőfi Színház 1958-ban mutatta be. A könyvet húsz nyelvre fordították le, köztük eszperantóra és latinra is. Milne később megírta a Micimackó folytatását, a Micimackó kuckóját is, amely 1928-ban jelent meg. A fiú hazajön című darabját Magyarországon a Kis Színház 1948-ban adta elő, a Micsoda négy napból angol film készült. Visszaemlékezései szerint Róbert Gida - azaz - Christopher Robin Milne, az író fia nem sok örömét lelte a játékállat-birodalom vezérének szerepében. Úgy érezte, az élete ment rá arra, hogy lerázza magáról az aranyhajú kisfiú ráosztott szerepét. Véleménye szerint az apja által az ő gyerekkoráról lefestett idill ugyanúgy a képzelet szülötte volt, mint Micimackó, Malacka, Füles és a többiek bájos világa. Christopher Robin alig találkozott a szüleivel, kapcsolatuk formális, hideg légkörű volt. Szerinte apja saját fiatalításának eszközeként használta fel az ő gyerekkorát. `Amikor én hároméves voltam, ő is annyi volt, amikor én hatéves lettem, ő is annyi lett... egyszerűen szüksége volt rám, hogy ne kelljen 50 évesnek lennie` - írta önéletrajzában. Az olvasóközönség azonban csak örülhet, hogy a fiúi indulatnak nem sikerült lerombolnia azt a világot, amelyet a papa megálmodott.

[18]

1966. január 31.

Elindul a Luna 9

A Luna-9 szovjet holdszonda, amelyet 1966. január 31-én bocsátottak fel, február 3-án - első automatikus űrállomásként - leszállt a Hold felszínére a Viharok Óceánja térségében, a Reiner és a Maria kráterektől nyugatra és onnan elsőként közvetített panorámafelvételeket a Földre. Az űrhajózás történetében ez volt az első eset, hogy egy űreszköz idegen égitest felszínén működött és képeket közvetített. A felvételek analíziséből kiderült, hogy a Hold-felszínt nem borítja a korábban gondolt vastag porréteg.

[19]

1966. január 31.

Meghal Manship amerikai szobrász

Paul Manship eredetileg festőnek készült, de miután kiderült, hogy színvak, a festészet helyett a szobrászatot választotta. 23 éves korában elnyert egy három éves római ösztöndíjat. Rómában fedezte fel magának az archaikus és klasszikus görög szobrászatot, amely egész életművére rányomta a bélyegét. Az egyik legreprezentatívabb amerikai mesterként tartják számon, élete során számos kitüntetéssel halmozták el. Több emlékművét mintázta neoklasszicista stílusban. Az 1940-es évektől, a modernizmus amerikai térnyerése után alkotói stílusa háttérbe szorult, az addig nagyra becsült akadémizmusa kiment a divatból. Legnevesebb alkotásai: a Táncosnő gazellával című kompozíció és a Prometheus-szobor. 125 szobrát a minnesotai amerikai művészeti múzeumra hagyta.

[20]

1974. január 31.

A Minisztertanács határozatot hoz a helyi címerek és zászlók alkotásáról

Az államigazgatás decentralizálásának programjához tartozott a helyi tanácsi önállóság fokozása, és ennek egyik megnyilvánulása volt a Minisztertanács határozata a helyi címerek és zászlók alkotásáról. Ezeknek tükrözniük kellett a település hagyományait, ugyanakkor utalniuk kellett a szocialista fejlődésre is. Így jött létre a helyhez kötődő, de alapjában a `szocialista színeket` és formákat alkalmazó, címertani szempontból viszont botrányosan rosszul sikerült helyi címerek tömege.

[21]

1986. január 31.

Gázkitörtést fojtanak el Fábiánsebestyénben

1985. december 16-án forró víz és gőz tört fel Csongrád megyében a Kőolajkutató Vállalat Fábiánsebestyén község térségében végzett kutató fúrásánál. Több mint egy hónapos küzdelem után, 1986. január 31-én (nyugat)német és amerikai szakemberek segítségével sikerült elfojtani a kitörést. Magyarországon ez volt az első gőzkitörés.

Bezár