Címke: édességek
Volt puncs, nincs puncs: ilyen volt a fagylaltválaszték a Kádár-korszakban
[2024.08.21. 19:05] Hírek
A hetvenes években alapvetően vanília, csoki és puncs volt az étlapon, és itt álljunk meg egy nyalatra! Ma már szinte sehol nincs puncs, kiment a divatból, mert az édességek is kimehetnek a divatból, ahogy kimentek az oroszok is 1991-ben, ahogy kiment a Casucci farmer is 1988 körül, mert bejött a rendszerváltással a Ciao Ragazzo. Volt puncs, nincs puncs.
Már a két háború között lehetett Magyarországon buborékos csokoládét enni
[2023.07.07. 20:20] Hírek
Július 7-én világszerte a csokoládé világnapját ünneplik, ebből az alkalomból a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) összegyűjtötte a legizgalmasabb és legmeglepőbb oltalmakat, amelyeket ezzel a közkedvelt édességgel összefüggésben adtak be a hivatalhoz az elmúlt több, mint 125 évben.
Öt nemzedék óta a magyar cukrászat élvonalában az Auguszt família
[2023.02.27. 19:05] Hírek
Auguszt József, a híres cukrászdinasztia kiemelkedő alakja 148 éve, 1875. február 27-én született. A Párizsban és Londonban is tanult cukrász alig múlt huszonegy éves, amikor 1896-ban aranyérmet nyert cukorból készült szoborkompozíciójával.
Nem csak a maja elit eledele lehetett az isteni kakaó
[2022.09.29. 13:20] Hírek
Az istenek ajándékának tartott, szentként kezelt kakaót a maják nem csupán fizetőeszközként használták, hanem különleges ceremóniákhoz és vallási szertartásokhoz is. Ebből a növényből készül a csokoládé, és neve egybefonódott a luxus ideájával.
Magyarországon szabadalmaztatták először a buborékos csokoládét
[2022.07.07. 12:47] Hírek
Július 7-én világszerte a csokoládé világnapját ünneplik, ebből az alkalomból a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) összegyűjtötte a legizgalmasabb és legmeglepőbb oltalmakat, amelyeket ezzel a közkedvelt édességgel összefüggésben adtak be a hivatalhoz az elmúlt több, mint 125 évben.
Bár a történelem sorscsapásait nem kerülte el, ma is virágkorát éli az Auguszt-cukrászbirodalom
[2022.02.27. 12:50] Hírek
Auguszt József, a híres cukrászdinasztia kiemelkedő alakja 147 éve, 1875. február 27-én született. A Párizsban és Londonban is tanult cukrász alig múlt huszonegy éves, amikor 1896-ban aranyérmet nyert cukorból készült szoborkompozíciójával.
Keksszel a szex és a falánkság ellen
[2022.02.11. 09:50] Hírek
Sylvester Graham számára nyilvánvaló volt, hogy Amerika letért az erény útjáról. A presbiteriánus lelkész úgy vélte, az erkölcsi hanyatlás egy szentségtelen étkezési szokás eredménye, és szigorú étrendet állított össze, hogy kigyógyítsa a társadalmat a kórból.
Rockefeller-osztriga és Garibaldi-keksz – hét étel, amelyet híres emberekről neveztek el
[2022.01.30. 09:55] Hírek
Az előkelő éttermek menükártyáin a legtöbb étel kap valamilyen jelzőt, amely alapjaiban határozza meg magát az étket. De vajon tudjuk-e, hogy kiről nevezték el a Benedek-tojást? Hogy ki készítette el először a Margherita-pizzát? Vagy hogy miért vitázik egy habcsókos süteményen Ausztrália és Új-Zéland? Ahogy nekünk, embereknek, úgy az ételeknek is külön történelmük van.
10 tény a cukor történetéről
[2021.12.11. 19:38] Hírek
Az Új-Guinea szigetén lakó pápuák úttörők voltak a cukornád domesztikálásában, bár kezdetben nem ők fogyasztották a növényt, hanem a sertéseiket etették vele.
Főzd meg jól! – Wesselényi Kata erdélyi szakácskönyve a 18. századból
[2021.11.14. 08:20] Hírek
Az erdélyi nemesasszony, gróf Rhédei Zsigmondné hadadi báró Wesselényi Kata 1735–1788 között élt. Vajon mi rejlik a méltóságteljesen hangzó név mögött? Mi az, ami miatt majd’ három évszázaddal később is érdekes lehet? A válasz egyszerű: ugyanolyan hús-vér ember volt, mint mi. Személye nemcsak egy adat a történelemkönyvben, élő valóság. Amit remekül példáz szakácskönyve, melyből a korabeli ételkultúra mellett egy kicsit arról is képet kaphatunk, milyenek lehettek a mindennapok akkoriban: hogyan főztek, mit ettek, hogyan vezették a háztartást a XVIII. században? És közben arra is rájövünk, hogy a nők szerepe fontosabb volt régen, mint azt ma sokan hinni szeretnék.
Az ókori görögök még mézzel édesítették a fagylaltot, a 18. században már petrezselyemmel is
[2020.06.26. 14:47] Hírek
Az International Dairy Food Association felmérése szerint csak az Egyesült Államokban 3,7 millió tonna fagylaltot fogyasztanak el évenként az emberek, ami nagyjából közel 10,5 kilogrammnak felel meg fejenként. Bár a mindennapjaink részévé vált, kedvenc jeges desszertünk nyalogatása közben ritkán gondolkozunk el azon, valójában hogyan született meg a fagylalt.
Hét étel, amelyet híres emberekről neveztek el
[2019.01.03. 10:17] Hírek
Az előkelő éttermek menükártyáin a legtöbb étel kap valamilyen jelzőt, amely alapjaiban határozza meg magát az étket. De vajon tudjuk-e, hogy kiről nevezték el a Benedek-tojást? Hogy ki készítette el először a Margherita-pizzát? Vagy hogy miért vitázik egy habcsókos süteményen Ausztrália és Új-Zéland?
Gundel Károly neve hamar fogalommá vált a budapestiek körében
[2018.11.28. 10:52] Hírek
62 éve, 1956. november 28-án hunyt el Budapesten Gundel Károly vendéglős, a magyar vendéglátás és gasztronómia nemzetközi hírű képviselője. Sikerének titkáról Kellér Andor írt érzékletesen.
Szesztilalomból fagylaltőrület, avagy miért épített úszó jégkrémgyárat az amerikai haditengerészet?
[2018.07.06. 18:58] Hírek
A szesztilalom 1920-as bevezetése az Egyesült Államokban komoly kihívás elé állította úgy a lakosságot, mint a vendéglátóipart. Jól ismert, hogy a következő évtizedben virágzott a csempészet és a feketekereskedelem és olyan gengszerlegendák emelkedtek fel ekkor, mint a hírhedt Al Capone.
10 tény a gumimacikról
[2018.01.08. 13:09] Hírek
Így néz ki a gyümölcskenyér, amelyet Scott kapitány hagyott 106 éve az Antarktiszon
[2017.08.15. 12:10] E-folyóirat
Egészen elképesztő állapotban tartósított a déli-sarki fagy egy gyömölcskenyeret, amelyről a kutatók úgy vélik, Scott sarkkutató csapatához tartozhatott.
Hogyan készítették a palacsintát a középkori Angliában?
[2017.03.01. 17:55] Hírek
A palacsinta már a középkorban is kedvelt finomságnak számított, nem csoda, hogy Angliában a böjti időszak előtti húshagyókedden még egyszer utoljára rendesen belakmároztak belőle minden évben. Egy 13. századi receptben azonban egészen meglepő dolgokkal is találkozhatunk.
Így nyaltunk a 20. században
[2016.04.22. 08:40] Hírek
Magyarországon az Észak-Olaszországból bevándorolt cukrászok már a 18. századtól árultak fagylaltot. A hideg nyalat – ahogy a nyelvújítás előtt a fagyit hívták – sikere azóta is töretlen, a Fortepan képeivel nagy- és dédszüleink fagyizási szokásait mutatjuk be.
A pezsgőízűtől a szarvasgombafagylaltig - így nyaltak eleink
[2015.06.23. 16:23] Hírek
Történelmi nagyjainkat nehezen képzeljük el hétköznapi helyzetekben. A Debrecen utcáin fagyizó reformkori politikusok vagy az ibolyafagylaltot nyalogató Sisi például egészen valószerűtlennek tetszik – pedig mindkettő megtörtént.
Küzdeni kellett a csokoládé elfogadásáért az újkorban
[2013.09.02. 13:24] Hírek
350 éves csokoládéital-receptet talált egy brit történész. A hűsítő nedű leginkább a mai népszerű kávézóláncokból ismert tejes készítményekre hasonlít – állítja.