Hitler elfeledett szövetségesei

Keresés

 
Keresett szó   
Címke szerint
Dátum és között
Keresési feltételek:
Cimke: Grúzia
15 találat
[1]

Magyarként lett a grúzok nemzeti festője Zichy Mihály

[2017.12.06. 15:36] Hírek

Zichy Mihály és Madách Imre művészete előtt tisztelegtek kedden a Tbilisziben megrendezett magyar napokon - tájékoztatta a helyszínről Kránitz Péter Pál, a Magyarország Georgiában című kiállítás kurátora.

[2]

A borkészítés eddigi legrégebbi nyomaira bukkantak Grúziában

[2017.11.14. 10:43] Hírek

Két grúziai ásatási helyen nyolcezer éves agyagedények cserepein találtak kanadai tudósok olyan vegyületeket, amelyeket a borkészítés legrégibb nyomainak tartanak - számolt be róla a BBC.

[3]

Ritka képek Sztálin egyik kaukázusi dácsájáról

[2017.02.10. 16:31] Hírek

Sztálin időről időre számtalan nyaralóban, vagyis dácsában pihenhette ki a Szovjetunió vezetése által rá nehezedő fáradalmakat. Ezek egyike volt a pazar környezetben, az abháziai Rica-tónál található dácsa. A diktátor öt alkalommal, összesen 35 napon át élvezte a nyaraló nyújtotta élvezetet.

[4]

Kétezer éves római mozaikpadlót tártak fel Grúziában

[2015.07.31. 13:17] Hírek

Kétezer éves mozaikpadlót fedezett fel egy lengyel-grúz régészcsoport a Batumitól 15 kilométerre délre lévő Gonióban, Apsaros ókori római erődjének feltárása közben.

[5]

Amikor egymást mészárolták le a Wehrmacht katonái

[2015.07.09. 08:33] Hírek

Texel, a Hollandia északi részén található sziget a 2. világháború öt éve során idilli környezetet biztosított a Wehrmacht-katonáknak, a konfliktus utolsó heteiben azonban brutális vérontás helyszínévé vált: egykori bajtársak mészárolták le egymást.

[6]

Már Vespasianus idején is lehetett római befolyás Grúziában

[2014.08.13. 13:15] Hírek

Kétezer éves római fürdőkomplexumot tártak fel Grúziában, egy ókori erődítmény területén. A régészek szerint ez azt tükrözi, hogy a rómaiak vélhetően már Vespasianus császár uralkodása idején kiterjeszthették befolyásukat a térségre.

[7]

Elhunyt a Szovjetunió utolsó külügyminisztere

[2014.07.07. 13:49] Hírek

Életének 87. évében hétfőn Tbilisziben meghalt Eduard Sevardnadze volt grúz államfő, az egykori Szovjetunió utolsó külügyminisztere, aki a Gorbacsov által elindított peresztrojka idején állt a külügyi tárca élén és jelentős szerepet játszott a hidegháború lezárásában.

[8]

Azonosították a mártírkirálynő maradványait

[2014.01.13. 14:02] Hírek

DNS-elemzéssel sikerült azonosítani a grúz ortodox egyház által szentként tisztelt Ketevant, akit négyszáz évvel ezelőtt azért végeztek ki, mert ragaszkodott vallásához és mert nem akart a perzsa uralkodó háremébe tartozni.

[9]

Visszaállítják Sztálin szobrát Grúziában

[2013.07.31. 09:47] Hírek

Hatalmas Sztálin-szobor helyreállítására készül Grúzia: az egykori szovjet diktátor emlékművét három évvel ezelőtt távolították el helyéről.

[10]

Emlékmúzeum lesz Sztálin szülőháza

[2012.04.10. 09:25] Hírek

A sztálini diktatúra áldozatainak emlékmúzeumává alakítják át Sztálinnak a grúziai Goriban lévő, jelenleg az ő múzeumaként működő szülőházát; ezt Nikoloz Rurua grúz kulturális miniszter jelentette be hétfőn, amikor látogatást tett az emlékhelyen.

[11]

Korom csúfítja a grúz barlangváros freskóit

[2012.01.17. 13:56] Hírek

Elfeketedett freskók látványa fogadja Vardzia papjait, a jobb sorsra érdemes középkori kolostorok emlékeit - így a grúz történelem egyik ikonját - összefogással mentenék.

[12]

Grúzia népirtással vádolja Oroszországot

[2011.05.24. 14:43] Hírek

Népirtásnak nevezte az orosz cári hadak által a 19. század végén a cserkeszek sérelmére elkövetett deportálásokat és kivégzéseket a grúz parlament, ami könnyen lehet, hogy lángra lobbantja a két ország között lappangó feszültséget.

[13]

Grúz függetlenség nacionalista összecsapásokkal

[2011.04.11. 08:12] Hírek

20 éve, 1991. április 9-én a tbiliszi parlament egyhangúan elfogadott határozatban kinyilvánította Grúzia függetlenségét. Ezzel az aktussal a három balti szovjetköztársaság után a kaukázusi állam lett a negyedik kilépő a szovjet államszövetségből.

[14]

Zichy Mihály illusztrációi Tbilisziben

[2011.03.03. 14:27] Hírek

Zichy Mihály a grúz nemzeti eposznak tekintett középkori verses elbeszéléshez, Sota Rusztaveli A tigrisbőrös lovag című művéhez készített illusztrációiból nyílt kiállítás Tbilisziben, a parlament épületében.

[15]

Erősödő angol részvétellel tárják fel Grúzia ősi királyságait

[2010.12.15. 09:07] Hírek

Igazi sikertörténet az angol részvétellel a nyugat-grúziai királyságok területén folytatott, egy évtizedes múltra visszatekintő régészeti feltárás.

Segítség

Hogyan kereshet?

A keresés során választhat: az oldal teljes tartalmában, csak cikkeink között, vagy pedig az évfordulós adatbázisunkban keres. Ha a cikket választja, az alatta szereplő legördülő menüben finomíthatja a feltételeket, és választhat rovataink, vagy az e-folyóirat esetében a lapszámok közül is. Emellett mostantól akár időkeretre is leszűkítheti a keresési tartományt.
Amennyiben töredékszóra szeretne keresni, rakjon * (csillag) karaktert a szó végére, pl. egyipt* !

történelmi Adattárak

Miben kereshet?
Történelmi események
Összetett keresés >>
Fogalomtár
Ki kicsoda?

Ajánló

Mit talál az adattárban?
Események

VII. Gergely pápa megrója Salamon királyt Salamon azért kap feddést, mert IV. Henrik német királynak hűbérül ajánlotta fel Magyarországot, amely a pápa szerint a Szentszék hűbérbirtoka.
Tovább >>

Tudja, mit jelentenek?
Antibolsevista Comité
Gátlóműves kerekes óra
Osztrakiszmosz
Ismeri őket?
Batthyány-Strattmann László
Grant, Ulysses
Tai-tsu ( Taizu) (Északi Szung-dinasztia)