Így nyaltunk a 20. században
2016. április 22. 08:40
A fagylalt több ezer éves történelme során már számos nép fiainak okozott hűsítő pillanatokat a forró nyári napsütésben. Az ókori Kínában még sörbetszerű, gyümölcsöket, tejet, mézet és bort tartalmazó édességkülönlegességet fogyasztottak, Hippokratész még orvosságként ajánlotta, Nagy Sándor csaták előtti élénkítő szerként használta, I. Károly angol király pedig már államtitoknak minősítette a kedvenc fagylaltja recepjét. A ma ismert első fagylaltot egy szicíliai kínálta vendégeinek a Párizsban, 1686-ban alapított Procope nevű, ma is működő kávéházában. Magyarországon az Észak-Olaszországból bevándorolt cukrászok már a 18. századtól árultak fagylaltot. A hideg nyalat – ahogy a nyelvújítás előtt a fagyit hívták – sikere azóta is töretlen, a Fortepan képeivel nagy- és dédszüleink fagyizási szokásait mutatjuk be.
Korábban
A Várkerttől a Tátráig
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
- Évszázadokon át keresték a titokzatos déli kontinenst a régi korok hajósai 18:05
- Veszteséggel zárult az első hazai nemzetközi repülőshow 17:10
- A történelmi félmúlt árnyéka: 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója 17:05
- Christopher Lee is jelen volt az utolsó, botrányba fulladó nyilvános kivégzésen 16:05
- Nem enyhítettek a munkások terhein, felkelés tört ki az NDK-ban 14:20
- Átadták a felújított, barokk stílusú Ugron-kastélyt Erdélyben 12:20
- Földbe rejtett középkori kincs is előkerült a Tisza-tó mellett 11:20
- „Áldott háborúnak” nevezték az amerikai megszállás éveit az izlandiak 08:20