2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Még ezen a héten megtekinthető a Szépművészeti Múzeum új Renoir-aktja

2019. július 29. 10:21 MTI

Augusztus 4-ig látható a Pierre-Auguste Renoir tavasszal vásárolt, Fekvő női akt című remekművét bemutató kamarakiállítás a Szépművészeti Múzeumban.

A francia impresszionista mester festményével, amely az intézmény elmúlt száz évének legjelentősebb értékű szerzeményezése, augusztus 8-tól a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán találkozhatnak majd a látogatók – közölte az MTI-vel szombaton a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria.

Mint a közlemény emlékeztet, a csaknem életnagyságú, 1903-ban festett akt 12,3 millió dollárért, azaz mintegy 3,5 milliárd forintért került magyar tulajdonba.

A remekművet még egy hétig a Szépművészeti gyűjteményében őrzött, korábbi Renoir-festmény (Fiatal nő mellképe) és néhány, a 20. század első felében a gyűjteménybe került modern francia műalkotás – Paul Gauguin, Paul Cézanne, Eugene Boudin, Maurice Denis, Charles-Francois Daubigny, Camille Pissarro, és Pierre Puvis de Chavannes festményei – társágában láthatja a nagyközönség.

A festmény több mint száztíz éve, 1907-ben már bemutatkozott Budapesten, a Nemzeti Szalon kiállításán, ám akkor azt a Szépművészeti Múzeum nem tudta megvásárolni. A magyar kormány támogatásának köszönhetően Renoir remekműve most visszatért Budapestre – idézte fel a múzeum.

Az egyik legismertebb francia impresszionista mester alkotásának megvásárlása a nemzetközi sajtó figyelmét is felkeltette: a The Times a nyár 25 legfontosabb látnivalója köré sorolta a Renoir remekművét bemutató, budapesti tárlatot.

A tekintélyes brit napilap internetes kiadásában olvasható cikkben olyan bemutatók mellett szerepel a Szépművészeti kiállítása, mint a New York-i Metropolitan, a párizsi Louvre, a Pompidou, a firenzei Uffizi vagy a madridi Prado tárlatai.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár