2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jane Austen két férjet is hamisított magának egy fiatalkori csínytevése során

2017. március 22. 13:49 MTI

Jane Austen, a Büszkeség és balítélet írója két fiktív házasságáról szóló bejegyzést vezetett be egy házassági anyakönyvbe. A BBC News beszámolója szerint az írónő még kamaszkorában "huncutságból" hamisította meg a regisztert.

Austen kézzel vezette be a hamis házassági adatokat Steventon 1755 és 1812 közötti időszakot felölelő házassági anyakönyvébe, amelyhez azért volt hozzáférése, mert apja, George Austen volt a helyi anglikán plébános. A bejegyzések szerint a steventoni Jane Austen egyik férje a londoni Henry Frederic Howard Fitzwilliam, a másik pedig a liverpooli Edmund Arthur William Mortimer lett. Arról nincs információ, hogy akár Fitzwilliam, akár Mortimer egyáltalán valóságos személy volt-e.

A házassági anyakönyv a hampshire-i archívumból került elő. "Idén, amikor halálának 200. évfordulóját ünnepeljük, ez az egyedülálló dokumentum Jane Austen egyéniségének egy másik oldalát tárja fel. Jane tinédzser lehetett, amikor ezeket a hamis házassági bejegyzéseket írta, úgy is lehetne mondani, hogy fiatalkori huncutságára világít rá" - mondta el Andrew Gibson, a Hampshire megyei tanács kulturális szóvivője.

A fiktív házasságokról szóló dokumentumokat májustól lehet megtekinteni a winchesteri Discovery Centerben megnyíló Mysterious Miss Austen (A rejtélyes Miss Austen) című kiállításon, amit a 41 évesen elhunyt írónő halálának 200. évfordulójára emlékezve rendeznek meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Jane Austen gyermekkori portréja

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár