2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

"Hitler szomszédja voltam"

2013. január 11. 16:06

88 évesen döntött úgy, hogy megírja történetét az a férfi, aki Hitler szomszédságában nőtt fel, s aki átélte a müncheni zsidóságot, közte a családját ért megpróbáltatásokat a náci pogromok idején.

A ma 88. életévét taposó Edgar Feuchtwanger ötéves volt, amikor Adolf Hitler a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt vezetőjeként 1929-ben a müncheni Prinzregentplatz egyik fényűző lakásába, a Feuchtwanger-család szomszédságába költözött. Hitler soha nem vált meg ingatlanától, de 1933-as kancellárra választása után csak ritkán kereste fel müncheni otthonát.

„Hitler hétvégenként jött Münchenbe, ezt onnan tudtuk, hogy az autók a ház előtt parkoltak. Emlékszem, egyszer találkoztam vele, amikor nagymamámmal éppen áthaladtunk az úttesten. Egyenesen rám nézett, de nem hiszem, hogy mosolygott volna” – emlékezett vissza a férfi.

„Néhány ember megállt, ’heil Hitlert’ kiáltott, mire ő – akár egy demokratikus politikus – levette a kalapját. Természetesen már akkor tudtam kicsoda ő, mivel kancellárként nagyon meghatározó politikus volt. Iskolába menet mindig rácsodálkoztam a Hitler fotósa, Heinrich Hoffmann föld alatti garázsából ki-bejáró Mercedes ezüstösen csillogó színére.

Már akkor lehetett érezni valamit a levegőben. 1934. június 30., azaz a hosszú kések éjszakája előtt valahogyan benne volt a leszámolás előszele. Akkor, egy vasárnapi napon, tanúja lehettem a világtörténelem legszörnyűbb mészárlásának a Szent Bertalan-éj óta. Ajtócsapkodásokra, kiabálásokra és a csizmák kopogására riadtam fel. Mivel már elég magas voltam hozzá, kinéztem az ablakon és egy hosszú kocsisort láttam Hitler háza előtt, az emberek ki-beszaladtak az ajtón.

Ma már történészként tudom, hogy Hitler akkor a Roehm-puccs tervein dolgozott. Egyszer a szavazóhelyiségben láttam a vezetőjüket, Ernst Roehmt édesanyjával az oldalán; Roehm nagyobb hatalmat akart magának, Hitler azonban félt az SA és a hadsereg tisztjei közötti konfrontáció következményeitől, utóbbiak támogatásában ugyanis nagyon bízott”.

A család a saját bőrén érezhette az állami terror gépezetének kíméletlenül forgó fogaskerekeit. 1938 novemberében a németországi zsidóság ellen indított pogrom, a kristályéjszaka (Kristallnacht) során Edgar édesapját is letartóztatták, majd a Harmadik Birodalom első állandó koncentrációs táborába, Dachauba hurcolták. Hat hét múlva azonban sikerült kiszabadulnia, majd családjával Nagy-Britanniába költözött.

A Hitler szomszédja voltam: egy zsidó fiú emlékei című önéletrajzi könyvet Edgar Feuchtwanger egy francia újságíró segítségével írta meg, s a következő héten kerül a német boltokba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár