2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Épül a világ első hidegháború-történeti múzeuma

2012. szeptember 21. 12:38 MTI

Berlinben építik fel a világ első olyan múzeumát, amely az atomháborús fenyegetettségtől a Megáll az idő című magyar filmből is ismert kólakultuszig a hidegháború történetének valamennyi metszetét bemutatja. A német főváros szakértői szerint az új múzeum évente több mint félmillió látogatót vonz majd és önfenntartó lesz.

A múzeumnak a Checkpoint Charlie-nál, az egykori Kelet- és Nyugat-Berlin közötti határ leghíresebb átkelőjénél találtak helyet, a volt határsáv egy még beépítetlen telkén. Az ingatlant ugyan a kilencvenes évek elején privatizálták, de a jelenlegi tulajdonossal, egy ír befektetetővel sikerült megállapodni arról, hogy a területre tervezett épületben múzeumot is kialakíthassanak.

A beruházás várhatóan 2016-ban készül el. Csütörtökön egy ideiglenes kiállítóhelyet nyitottak meg a telken. A BlackBox Kalter Krieg (A hidegháború fekete doboza) elnevezésű koromfekete pavilont átadó ünnepségen Klaus Wowereit berlini polgármester hangsúlyozta: a Checkpoint Charlie az egyetlen hely a világon, ahol a két szuperhatalom katonái szuronyt szegezve álltak szemben egymással, ezért a német főváros központjában fekvő útkereszteződés a leginkább alkalmas helyszín a hidegháború megértését, feldolgozását szolgáló intézmény számára.

A 220 négyzetméteres pavilonban 22 fejezetre tagolva dolgozták fel az 1945-ös potsdami konferenciától 1989-ig, a vasfüggöny és a berlini fal leomlásáig tartó időszakot. Külön foglalkoztak például az 1956-os magyar forradalommal és a magyar-osztrák határ 1989-es megnyitásával.

Az állandó múzeum 3 ezer négyzetméteren mutatja majd be a korszakot, és nem csupán a politikai vagy hadászati fordulatokat. Világszerte nagyjából 50 kiállítóhelyen lehet tájékozódni a hidegháborúról, de ezek többsége hadtörténeti gyűjtemény, vagy a korszakra "nemzeti ablakot nyitó", a témát egy-egy ország felől megközelítő múzeum. Olyan intézmény egy sincs, amely nemzetközi áttekintést nyújt, és bemutatja a hidegháború valamennyi lényeges metszetét, egyebek között a korszak eszme- és társadalomtörténetét. Így a berlini intézmény lesz az első, ahol meg lehet ismerkedni például "a farmernadrág és a Coca-Cola körül a vasfüggöny keleti oldalán kialakult kultusszal" - mondta Rainer Klemke, a berlini városvezetés közgyűjteményügyi tanácsadója újságíróknak.

Hozzátette: a hidegháború történetét nemcsak azért érdemes megismerni, mert érdekes, hanem azért is, mert segít megérteni a jelent. James Bond alakjától a szíriai polgárháborúig jelenségek, folyamatok hosszú sora kötődik a hidegháborúhoz. Az érdeklődés pedig több mint két évtizeddel a korszak vége után hatalmas, ami erősen érezhető a német fővárosban. Berlin II. világháború utáni történetéből - a négyhatalmi megszállásból - fakadóan több mint húsz olyan emlékhely, múzeum működik a városban, amely kapcsolódik a hidegháborúhoz. Az intézmények látogatottsága az utóbbi időszakban évente rendre 20 százalékkal nőtt és tavaly elérte a 10 millió főt.

Az évtized második felére elkészülő új múzeum a városvezetés számításai szerint nem támaszt konkurenciát a társintézményeknek, hanem kiegészíti a hálózatot. A látogatók száma évente 500-600 ezer körül alakulhat, a múzeum így el tudja majd tartani magát. Az állandó kiállítás rendezésében az a fő szempont, hogy a látogatót a passzív befogadó helyett az aktív résztvevő szerepébe helyezzék.

"Megfogható múzeumot szeretnénk", ahol a látogatók sok mindent kipróbálhatnak - mondta Rainer Klemke. Hozzátette: igyekeznek majd korabeli hadieszközöket, például nukleáris robbanófej célba juttatását szolgáló eszközöket is szerezni, amelyekhez azonban nem lehet majd hozzányúlni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár