2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Exhumálják a kommunista terror áldozatait egy varsói tömegsírból

2012. július 25. 10:09 MTI

Exhumálják a kommunista terror áldozatait a varsói Powazki katonai temető egyik parcellájából, amelyben a második világháborús ellenállás 1948 és 1956 között kivégzett több vezetőjét is elhantolták.

A nácizmus és a kommunizmus által elkövetett bűnöket vizsgáló lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének (IPN) honlapján kedden közzétett közlemény szerint a tömegsírban közel háromszáz személy maradványai találhatók, köztük az ország függetlenségéért harcoló föld alatti Honi Hadsereg (AK) katonáié. A kihantolásokat országos projekt keretében szervezték meg, amelynek célja az 1944 és 1956 közötti kommunista terror áldozatait rejtő ismeretlen sírhelyek feltárása.

Az augusztus végéig tervezett exhumálások során egyebek között az AK diverziós egységeit irányító, Nil tábornok álnéven ismert August Emil Fieldorf maradványait akarják kihantolni, akit - társaihoz hasonlóan -
az egyik fővárosi börtönben végezték ki a világháború után, majd tömegsírba temették.

A kutatásokat tavasszal radaros vizsgálat előzte meg, így már kedden, a munkálatok első napján egy személy maradványait feltárták. A PAP lengyel hírügynökség értesülései szerint a koponya sérülései arra
utalnak, hogy az áldozatot valószínűleg tarkón lőtték, azaz úgy végezték ki, mint 1940 tavaszán a szovjet állambiztonsági rendőrség által a Szmolenszk melletti katinyi erdőben főbe lőtt lengyel foglyokat.

A halottak azonosítását már az első kihantolások után megkezdik. Az IPN szakértőinek reményei szerint a sikeres azonosításokra nagy esélyt nyújt az, hogy több száz személy jellegzetes sérüléseit, foghiányait, illetve több tucat halott hozzátartozóinak a DNS-kódját is ismerik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár