2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megkeresik a Vietnamban eltűnt amerikai katonákat

2012. június 6. 08:49

Hivatalosan még 1200 eltűnt amerikai katonát tartanak nyilván Vietnamban. Az ázsiai ország védelmi minisztériuma közölte: három olyan területet nyitnak meg a közeljövőben, amelyet eddig nem vizsgálhattak külföldi szakemberek s ahol legalább három amerikai katona földi maradványa lehet. Az amerikai védelmi miniszter ottjártakor üdvözölte a döntést.

A vietnami kormány bejelentette, hogy három, eddig az amerikaiak elől elzárt területet nyitnak meg, hogy a hatóságok megkereshessék a háborúban eltűntként nyilvántartott katonákat. A Joint Prisoners of War, Missing in Action Accounting Command jelenleg mintegy 1200 eltűntet keres.

Az amerikai védelmi miniszter, Leon Panetta történelmi látogatása egyben arra is alkalmat szolgáltatott, hogy a két ország képviselői a vietnami háborúból származó emlékeket cseréljenek ki; az ázsiai ország az 1969-ben elhunyt Steve Flaherty amerikai őrmester személyes levelét, míg az USA egy vietnami naplót adott át a másik félnek.

A Panettával való találkozásuk során vietnami tisztviselők bejelentették: három olyan területet készülnek megnyitni, amelyek segíthetnek az eltűntként nyilvántartott katonák földi maradványainak megtalálásában az amerikai hatóságokat. Az egyik amerikai szakértő, Ron Ward szerint itt három háborúban elesett amerikai katona lehet, s már csak nyolc olyan helyszín maradt, ahova a vietnamiak tiltó határozata értelmében nem léphetnek külföldi szakemberek.

Steve Flaherty levelei

Amerikai katonatisztek szerint legfeljebb öt-hét évük van arra, hogy befejezzék a régészeti munkát; a savanyú földben ugyanis gyorsan elenyésznek a csontok, a maradványok felkutatásában segédkező szemtanúk pedig egyre idősebbek lesznek. Amerikai tisztviselők szerint ezekből 600 katona földi maradványát találhatják meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár