2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Líbiai örökséget védene az UNESCO

2011. június 15. 17:08 MTI

Az UNESCO főigazgatója felszólította a líbiai konfliktusban érintetteket, hogy szavatolják a világörökség részét képező ókori műemlékek és települések védelmét az országban.

Irina Bokova az UNESCO honlapján közzétett felhívásában arra szólítja a szembenállókat, hogy óvják a Tripolitól 600 kilométerre délnyugatra fekvő, a világörökség részévé nyilvánított Gadámesz városát és környékét, amelyet a hét végén első ízben tüzérséggel lőttek a kormányerők. A támadás a felkelők szerint megtorlása volt a szerdai kormányellenes tüntetésnek a főként berberek lakta, "sivatag gyöngyeként" ismert oázis-városban.

A szervezet főigazgatója emellett arra kérte a háborúzókat, hogy ne okozzanak kárt a Tripoli közelében fekvő ókori föníciai romvárosban, Leptis Magnában. Olyan hírek láttak ugyanis napvilágot, hogy a romváros, Septimus Severus római császár szülőhelye is veszélyben van.

Irina Bokova visszautalt arra, hogy március 23-i felhívásában arra emlékeztette a konfliktusban részt vevő országokat, hogy mindnyájan aláírói az 1954-es hágai konvenciónak, amely háború esetén is a kulturális értékek védelmére kötelezi a szembenállókat.

Líbiában öt olyan helyszín, illetve település van, amelyet a világörökség részévé nyilvánított az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár