2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hollandia egy náci háborús bűnös kiadását kérte Berlintől

2010. december 1. 09:41 The Daily Mail

Hollandia európai elfogatóparancsot adott ki egy Németországban élő, 88 éves egykori náci kollaboráns ellen.

Klass Carel Fabert a háború után életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, de 1952-ben sikerült kereket oldania, majd Németországban telepedett le, ahol azóta háborítatlanul éli mindennapjait.

A világháború évei alatt az SS kötelékében való szolgálatáért német állampolgársággal jutalmazott férfi ellen most európai elfogatóparancsot adtak ki, ami az első lépés lehet a kiadatási eljárás megkezdésére.

A holland igazságszolgáltatás azonban nem tűnik bizakodónak, Berlin ugyanis számtalanszor adta jelét annak, hogy nem tűri, amikor külföldi kormányok az országa területén élő állampolgárai kiadatását kérelmezik – különösen igaz ez a náci bűntetteket elkövetőkre.

Faber – akinek bátyját 1948-ban végezték ki Hollandiában – szélsőjobboldali családból származik, amely melegen üdvözölte a náci Németország 1940. májusi invázióját. Bátyjával együtt csatlakozott a holland SS-hez, sőt, Klass az ellenálló hollandok ellen szerveződött kivégzőosztag tagjává avanzsált.

Az Ezüstfenyő hadműveletben való szerepvállalása mellett Faber Hollandia náci vezetője, Anton Mussert személyes testőrségébe is bekerült. A háború végéhez közeledve bátyjával együtt a Westerbork koncentrációs táborba került, ahol a lengyelországi megsemmisítő táborokba szállítandó hollandiai zsidókat tartották fogva.

A háború után Fabert 1947 júniusában, Hollandiában állították bíróság elé, tizenegyrendbeli gyilkosság vádjával. Bátyját kivégezték, Klass ítéletét azonban 1948-ban életfogytiglani börtönre változtatták. Négy év múlva hat társával együtt megszökött a bredai börtönből, majd Németországba utazott, ahol egy autógyárban kezdett el dolgozni.

2009. áprilisban a Simon Wiesenthal Központ az egyik legfontosabb, még szabadlábon levő náci háborús bűnösnek nyilvánította Fabert. Az év elején Izrael Berlin közbenjárását kérte az ügyben, Efraim Zuroff fő nácivadász pedig kijelentette, hogy Németország nem tekintheti a „felsőbb utasítást” a holokauszt rémtettei elleni legitim védekezésnek.

Németország augusztusban úgy döntött, Fabert legfeljebb emberölés miatt ítélhetik el, de a bűncselekmény elévülése miatt kijelentette: semmit sem tehet ez ügyben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár