2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hazakerült Csíkszereda kiváltságlevele

2010. november 2. 16:44 MTI

Csíkszereda egyik legfontosabb kordokumentumát, az 1670-ben kiállított kiváltságlevelet juttatták vissza csaknem 70 év után Magyarországról a Csíki Székely Múzeum és a megyeközpont tulajdonába.

A felbecsülhetetlen értékű okiratot 1670-ben Apafi Mihály fejedelem állította ki a Radnóti-kastélyban, és magában foglalja a korábban Rákóczi Zsigmond, I. és II. Rákóczi György, valamint Báthori Gábor által a településről írottakat is. A kiváltságlevélből Csíkszereda története is megismerhető - írja a Krónika című kolozsvári napilap.

A dokumentumot 1940-ben adták át Csíkszereda akkori pénztárnokának, Balázs Andrásnak, aki 1944-ben családjával Magyarországra menekült. A kiváltságlevél a család tulajdonában maradt, így Balázs András egyik fia, Balázs Tibor plébános vette át 1955-ben, hogy megőrizze és a létesítendő csíki múzeumba eljuttassa. Noha ekkor már létezett múzeum Csíkszeredában, a dokumentum csak az idén nyáron került újra a városba, a néhai pénztárnok másik fia, Balázs László jóvoltából. "Édesapám emlékének adózva szerettem volna visszajuttatni a levelet Csíkszeredába" - fogalmazott Balázs László.

A csütörtöki ünnepi átadáson Szőcs János történész mesélt az egybegyűlteknek Csíkszereda kialakulásáról, a kiváltságlevél megszületésének körülményeiről. A korabeli dokumentumokból összeállított vetítést követően Benedek Éva restaurátor ismertette a dokumentum nyári állapotát, majd elmondta az egybegyűlteknek, hogy milyen módszerrel restaurálták a kiváltságlevelet, amelyet pergamenre írtak vasgubacs tintával.

Csíkszereda legkorábbi fennmaradt okirata ezentúl bárki számára megtekinthető a városban működő Csíki Székely Múzeumban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár