2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elhunyt a CoBrA-mozgalom utolsó holland alapító tagja

2010. szeptember 7. 13:22 MTI

Elhunyt a CoBrA névre keresztelt 20. századi európai avantgárd mozgalom utolsó holland alapító tagja, a Corneille művésznéven alkotó 88 esztendős Guillaume Cornelis Beverloo.

A hollandiai Amstelveen városában található Cobra Museum közlése szerint Guillaume Cornelis Beverloo vasárnap hunyt el Párizsban.

A CoBrA-mozgalom, amely 1948-ban alakult egy párizsi kávéházban "egy teljesen új költői festészeti módszert fejlesztett ki". A CoBrA mozaikszó: Koppenhága (Co), Brüsszel (Br) és Amszterdam (A) kezdőbetűiből áll össze, ezekből a városokból érkeztek ugyanis az alapítók, Asger Jorn, Joseph Noiret, Christian Dotremont, Constant, Corneille és Karel Appel.

A Karel Appel és társai alkotásainak szentelt Cobra Museum honlapja szerint a csoport hivatalosan csak 1951-ig működött, és csupán két nagyobb kiállítása volt, ez alatt a rövid idő alatt azonban teljesen megújította a holland modern művészetet.

A belgiumi Liege-ben született, de az Amszterdami Művészeti Akadémián végzett Corneille expresszionista alkotásaira künösen nagy hatást gyakorolt Pablo Picasso, Joan Miró és Vincent van Gogh művészete. Festményein gyakran ábrázolt nőket és - a CoBrA-alkotókra jellemző - állatokat, például macskákat és madarakat.

A csoport felbomlását követően Párizsba költözött és afrikai műalkotásokat kezdett gyűjteni. Ezek a primitív alkotások saját műveire is hatással voltak, amelyek egyre inkább a képzeletre támaszkodtak. Corneille haláláig a francia fővárosban élt, festményei megtalálhatók a Pompidou Központban is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár