2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vezetőtársai ölették meg a ruandai elnököt

2010. január 11. 15:50 MTI

Hutu szélsőségesek lőtték le 1994-ben Juvénal Habyarimana volt ruandai elnök repülőgépét, amivel kezdetét vette a 100 napon keresztül zajló véres népirtás az afrikai országban - állapította meg egy hétfőn közzétett kormányzati jelentés.

A Paul Kagame elnök által 2007-ben kezdeményezett vizsgálat szerint Habyarimana saját belső köre tervezte meg a merényletet, amellyel azt akarták megakadályozni, hogy létrejöjjön az elnök és az akkor még a lázadók élén álló Kagame közötti megállapodás a hatalom megosztásáról. Habyarimana éppen Tanzániából repült vissza a béketárgyalásokról, és arra készült, hogy megkezdje Kagame lázadóinak integrálását a ruandai hadseregbe, amikor meggyilkolták.

A jelentés szerint az elnök meggyilkolását Theoneste Bagosora ezredes tervelte ki. Bagosorát, aki 15 évvel ezelőtt a mészárlásokat végrehajtó ruandai hadsereg és a hutu törzsi milíciák parancsnoka volt, 2008-ban életfogytig tartó börtönre ítélte egy ENSZ-bíróság.

Habyarimana gépének lelövése évekig tisztázatlan volt, számos vizsgálat indult a részletek felderítése érdekében. 2006-ban egy francia bíró Kagame többségében tuszikból álló lázadócsoportját a Ruandai Hazafias Frontot (RPF) gyanúsította meg azzal, hogy lelőtte a repülőgépet. A népirtásnak mintegy 800 ezer áldozata volt, a legyilkoltak nagy része a kisebbségben élő tuszi törzshöz tartozott, de öltek meg mérsékelt hutukat is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár