2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A diákoknak joguk van megismerni a közelmúltat

2009. október 16. 13:43 MTI

A Történelemtanárok Egylete (TTE) kezdeményezi, hogy az oktatási kormányzat tegye hozzáférhetővé a rendszerváltás és a közelmúlt dokumentum és hanganyagának felhasználását a tanintézetek számára - közölte Miklósi László, a TTE elnöke.

A fennállásának huszadik évfordulóját idén ünneplő szakmai szervezet vezetője hangsúlyozta: a diákok joga, hogy megismerhessék a közelmúltat is, ezért elengedhetetlen a Kádár-korszak és a rendszerváltás jelentőségének megfelelő tanítása az iskolákban.

Hozzátette: az intézményfenntartóknak törekedniük kell arra, hogy a fenntartásukban lévő közoktatási intézményekben megteremtődjenek a színvonalas, autonóm szakmai munka feltételei. "Ne engedjék a pártpolitikai hatások - ideértve a helyben preferált párt(ok) melletti vagy elleni meggyőzés, mozgósítás - megjelenését az iskolában, az oktatási-nevelési folyamatban" - olvasható a TTE ajánlásában.

A szervezet úgy ítéli meg, hangsúlyt kell fektetni a ki nem beszélt történelmi eseményekkel - például Trianon, Don-kanyar, holokauszt, 1956, rendszerváltás - való kritikus szembenézésre. Fontosnak tartják, hogy a tananyag tanításában az iskolákban ne kerüljék meg a kényes kérdéseket, ne álljanak meg 1956 elemzésénél, hanem jussanak el az 1989-90-es rendszerváltás összefüggéseinek és következményeinek vizsgálatáig. A jelenkor tanításánál törekedjenek a diákok személyes tapasztalatainak, valamint családjuk és lakóhelyük történetének feldolgozására.

Szükségesnek látják, hogy a tantervek és tankönyvek tananyagbeosztását igazítsák a diákok szükségleteihez és az érettségi követelményeihez, ennek érdekében a négyéves tananyagbeosztás korszakhatárait az OKM kerettantervében és a többi, érintett kerettantervben, valamint a tankönyvekben is felül kell vizsgálni.

Az oktatási kormányzattól azt kérik, hogy megfelelő tankönyvek és forráskiadványok (szöveg, hang-, kép- és filmanyagok) kiadásának támogatásával segítsék a szaktanárok munkáját, s tegyék hozzáférhetővé a rendszerváltás (és általában a közelmúlt) dokumentum- és dokumentumértékű játékfilmanyagának, hanganyagának felhasználását a tanintézetek számára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár