2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Péter tagadását hozták el a hollandok

2009. április 30. 16:20 MTI

Rembrandt Péter tagadása című festménye köré szervezte Géniuszok és remekművek elnevezésű sorozatának legújabb kamarakiállítását a budapesti Szépművészeti Múzeum: a Nincs lehetetlen - Holland Kultfeszt programsorozat keretében csütörtökön megnyílt tárlaton Rembrandt és más korabeli németalföldi mesterek további tizenhárom alkotását láthatja a közönség június 1-ig.

Mint a kiállítás csütörtöki megnyitóján Jan Kennis, a Holland Királyság budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője kiemelte, a Szépművészeti Múzeum évek óta megkülönböztetett figyelmet szentel a holland művészetnek; különösen az intézmény Van Gogh-tárlata keltett nagy figyelmet Európa-szerte.

A budapesti múzeum legújabb kamarakiállításáról szólva Ember Ildikó, a tárlat kurátora elmondta, azt Rembrandt egyik kései, vallásos tárgyú műve, az 1660-ban festett Péter tagadása köré szervezték. A nagyméretű olajfestmény egy jelenetbe sűríti a Lukács evangéliuma által ábrázolt drámai történetet: az udvaron álló apostol arcába egy szolgálólány világít, s miközben Péter megtagadja mesterét, egy mellékjelenetben feltűnik Jézus az őt vallató Kajafás előtt.



A múzeum Régi Képtárát vezető Ember Ildikó hangsúlyozta, Rembrandt a bibliai tárgyú történetek emberi tartalmát ragadta meg: "nem csupán elmondani akarta az eseményeket, hanem érzelmeket kívánt kelteni a nézőkben, együttérzésre késztetve őket". Mint hozzátette, a tárlatra belépő látogatót a holland mester bibliai témájú rézkarcai vezetik a festményhez, amely mellett a kortárs Jan Miense Molenaer egy hasonló témájú képe és két metszet is helyet kapott.

Baán László, az intézmény főigazgatójának elmondása szerint a Péter tagadása az amszterdami Rijksmuseumból érkezett kölcsönbe. Mint hozzáfűzte, a 2006-ban indult Géniuszok és remekművek-sorozat a világ jelentős múzeumaiból nagy mesterek egy-egy fontos munkáját hozza el, melyek köré a Szépművészeti saját gyűjteményéből épít tárlatot. A főigazgató hangsúlyozta: hazai kiállításra eddig soha nem érkezett még Rembrandt-festmény.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár