2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Emlékezés a berlini fal utolsó áldozatára

2009. február 17. 10:38 Spiegel Online

Bár nem ő volt a kommunista Németország utolsó mártírja, a berlini falon átkelve őt ölték meg utoljára a német határőrök: Chris Gueffroy emlékét a fal lebontása után 20 évvel is élénken őrzik Berlinben.

Berlinben a múlt héten emlékeztek a fal utolsó áldozatára: az alig 20 éves Chris Gueffroy-jal 1989. február 5-6-a éjszakáján végeztek a lövések, amikor megpróbált átmászni a falon. Az egykori védelmi vonal halálsávjában álló templomban rendezett megemlékezésen az áldozat anyja, Karin Gueffroy is gyertyát gyújtott fia emlékére.

A fiatal felszolgáló, aki a kötelező katonai szolgálat elől szeretett volna megszökni, azért döntött a menekülés mellett, mert úgy hallotta, hogy a határokon felfüggesztették a tűzparancsot. Barátjával együtt sikeresen vették az első akadálysort, amikor észrevették őket az őrök. Gueffroyt 10 golyótalálat érte, és szinte azonnal meghalt. Barátja komolyan megsérült, és fogságba esett.

A határokon érvényes tűzparancsról évek óta parázs vita dúl Németországban, és az egykori keletnémet vezetők mindig is tagadták ennek létét. Egy 2007-ben előkerült dokumentum azonban igazolta a vádakat, és az 1973. október 1-i dátummal ellátott utasítás a következőképp fogalmazott: „Ne habozzon használni a fegyverét, ha valaki megsérti a határt, még ha nők vagy gyerekek is azok”. Azzal kapcsolatban azonban a mai napig nem rendelkezünk hivatalos számokkal, hogy hányan haltak meg a keletnémet határokon. Ezt a számot a magánkezdeményezésből létrehozott Augusztus 13-a Munkacsoport 1200-ra teszi.

A határ utolsó áldozata azonban nem Gueffroy volt: Winfried Freudenberget akkor ölték meg, amikor 1989. március 8-án egy hőlégballonnal próbált átrepülni a fal fölött. Később több embert öltek meg, miközben Lengyelország felé menekültek volna: azt a határt 1989 júniusában, amikor a Szolidaritás került hatalomra, le is zárták. A rendszer utolsó áldozatának holttestét 1989 novemberében az Oderából fogták ki, napokkal a fal lebontása előtt.

Idén egyébként egész éves ünnepségsorozattal emlékeznek a 20 évvel ezelőtti ünnepségekre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár