2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nyugati Versailles

2002. augusztus 30. 15:41

Az eredeti tervek egy 1828-as tűzvész során elvesztek, ezért a Leeds-i egyetem kutatói radarsugarakkal vizsgálják a talajt, hogy megállapítsák, rekonstruálható-e a West Yorks-ban Wetherby mellett található 17. századi Bramham park eredeti állapota.

Braham park,
Yorkshire

Az egykor csak nyugati Versailles-nak hívott kert kitalálója Robert Benson, az első Lord Bingley, aki Versailles-ban tett látogatása után 1698-ban kezdett hozzá a kert tervezéséhez. A ház és a francia hatást tükröző kert nagyrészét első és második Lord Bingley építtette. Az első lord Bingley, Robert Benson, leginkább olasz és franciaországi Grand Tourja során végiglátogatott kertekben talált inspirációt. A Braham park erdei sétányain kisebb tavakat és templomokat valamint egy 66 holdas rózsakertet lehet megközelíteni. A lord Bath leghíresebb útjainak és épületének tervezőjét, az idősebb John Wood-ot bízta meg a vizes berendezések, például egy t-alakú csatorna kialakításával.

Andrew Wimble, az English Heritage tájépítésze szerint: “A Bramham Park Anglia talán egyedüli nagyszabású épített kertje, mely gyakorlatilag változatlan formában maradt meg a 18. század eleje óta. Emiatt nagyon különleges hangulatot áraszt. A vízellátás pontos rekonstrukciója után az is látható lesz, hogy a valóságban hogyan működhetett egy ilyen összetett épített táj.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár