2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Shakespeare-tolvajt fogtak az amerikai hatóságok

2008. július 14. 15:56

A brit rendőrség őrizetbe vett egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy köze lehetett ahhoz a tíz évvel ezelőtti bűncselekményhez, amelynek során Shakespeare-művek 17. századi első kiadását lopták el.

Az 1623-ban kiadott és a rendőrség által mintegy 15 millió font (4,33 milliárd forint) értékűre becsült dokumentum még egy 1998 decemberében elkövetett betörés során tűnt el az egyetem könyvtárából. A tolvajok a középkori angol irodalomról szóló kiállítás üvegfedelű vitrinjeit feszítették fel, és a rendőrségnek azóta semmiféle információja nem volt az eltűnt dokumentumokról.

Az Egyesült Államok brit nagykövetségét azonban a közelmúltban arról értesítették, hogy egy magát nemzetközi üzletembernek valló férfi egy washingtoni könyvtár munkatársait arra kérte: igazolják a valódiságát egy könyvnek, amelyet Kubában vásárolt.

A férfi a kötetet a szükséges vizsgálatok érdekében a könyvtárosok kérésére otthagyta, de az ellenőrzés során kiderült, hogy a könyv az egyetemről ellopott dokumentumok egyike, így azonnal értesítették a rendőrséget.

A brit rendőrség együttműködött az amerikai szövetségi nyomozóirodával (FBI), és a nemzetközi nyomozásnak köszönhetően csütörtökön Durham közelében elfogták az 51 éves férfit. "A Shakespeare-kiadást egyelőre a washintoni könyvtárban őrzik az Egyesült Államokban" - mondta Andy Reddick, a durhami rendőrség nyomozást vezető főfelügyelője.

Az 1998-as rablás során nyoma veszett az Újtestamentum egy 14. vagy 15. századi angol nyelvű kéziratos fordításának, valamint Geoffrey Chaucer költő azonos korból származó verstöredékének is. A rendőrség szerint a dokumentumokat lehetetlen legális úton értékesíteni.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár