2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felfedezték a világ legősibb kultuszát

2006. december 15. 12:30

A világ első vallási központja

A Tsodilo-dombokon számos nagy barlang és falfestmény található, de ebben a barlangban csupán két kis festmény van: egy elefánt és egy zsiráf. A képeket meglepő módon pontosan oda festették, ahol víz fut le a falon. Sheila Coulson úgy véli, hogy ennek magyarázata a San mitológiában keresendő: az egyik történetben ugyanis a piton beleesik a vízbe, ahonnan nem tud egyedül kijönni, s végül egy zsiráf húzza ki. Az elefántot pedig ormánya miatt gyakran használják a piton metaforájaként. "A barlangban a San busmanok három legfontosabb állatának ábrázolását találtuk meg, a pitonét, az elefántét és a zsiráfét, ami igen szokatlan. Ez egy igen különleges hely lehetett. A lándzsahegyeket sem véletlenül égették el. Több száz kilométerről hozták ide őket, és elégetésük szándékosan történt. A történet darabjai itt állnak össze. Nagyon valószínű, hogy egy ősi szertartásról van szó."

A kutatónő számára egy öt évvel ezelőtti régészeti felfedezés tette lehetővé a barlang korának meghatározását. A régészek ugyanis az ezredfordulóig azt hitték, hogy az emberi civilizáció Európában fejlődött ki, miután őseink elhagyták Afrikát. Ezt az elméletet cáfolta meg Christopher Henshilwood, amikor közzétette a dél-afrikai Blombos-barlangban talált leleteit. "Ez volt az első régészeti felfedezés, amely azt bizonyította, hogy a korai Homo sapiens már jóval korábban absztrakt módon gondolkodott és modern emberként viselkedetett, mint ahogy azt eddig lehetségesnek tartották. Világossá vált, hogy az ember Afrikában nem csak anatómiai felépítésében vált modern emberré, hanem kultúrájában és viselkedésében is, még jóval azelőtt, hogy Európába ment volna."

A Blombos-leletek publikálása óta számos régész jelentkezett hasonló bizonyítékokkal. "A Todsilo-dombokon talált leletek is ebbe a sorba illeszkednek" - állítja Sheila Coulson. De ellentétben a Blombos-barlangban és máshol talált leletekkel, a botswanai barlangot soha nem használták lakóhelyül, 70 ezer évvel ezelőtt az emberek csupán azért jöttek a barlanghoz, hogy ott szertartást mutassanak be.

"Sheila Coulson felfedezése nagy figyelmet fog kelteni az egész világon. Ez a legrégebbi ismert és használt szertartáshely, mielőtt az anatómiailag modernné vált ember elhagyta Afrikát" - állítja Torfinn Ormen, az oslói egyetem zoológusa. Szerinte a busmannak is nevezett San törzs a legrégebbi emberi faj közvetlen leszármazottja. A gyarmatosítás előtt és alatt az európaiak és a bantuk egyre inkább kiszorították őket. "Sok kutató úgy véli, hogy a modern ember a San népből származik. Ami biztos, hogy a San nép egy igen ősi embercsoport, és mélyen kötődik Botswana ezen területéhez. A Tsodilo-dombok környéke a San törzs legszentebb helye, amelyhez évezredes kapcsolat fűzi őket" - fejtette ki véleményét Ormen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár