2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tiziano háttérbe szorította a nőket

2005. december 13. 12:00

Páratlan árverést szervezett december 8-án a Christie's aukciósház: Tiziano egyik késői munkáját kínálták eladásra. A festményt 2001-ig Tóbiás az angyallal címen ismerhette a közönség, az árverés napján viszont Egy hölgy és a lánya került kalapács alá. A címváltozás hátterében a piaci igények megváltozása áll.

Kalandos sorsú kép

Az itáliai reneszánsz nagymesterének ismert alkotásai közül mindössze tizenöt ábrázol nőalakot. Ezek egyike a most árverésre kikiáltott Egy hölgy és a lánya, amely az árverezők elképzelése szerint minimum 5-8 millió angol fontot kell hogy érjen új tulajdonosának. Az állítólag nem túl borsos árat még az a kétségtelen tény sem csökkenti, hogy a kép befejezetlen - írja a The Economist angol hetilap.

1581-ben, Tiziano halála után öt évvel, legidősebb fia, Pomponio eladta apja műtermét annak minden tartozékával együtt. Így került a híressé vált festmény a Barbarigo család tulajdonába, akiknek velencei palotáját közel háromszáz éven át ékesítette. Ezt követően 1850-ben a velencei orosz konzul, mint hivatalos vevő nevében `felettese`, I. Miklós cár vált az alkotás legújabb gazdájává. Minden oroszok atyja azonban az Ermitázshoz méltatlannak találta a reneszánsz festőnek ezt a kései munkáját, hát ő is megvált tőle.

1937-re egy francia műkereskedő, bizonyos Renè Gimpel birtokolta az akkor még mindig Tóbiást és egy angyalt ábrázoló festményt. Gimpel egy sikeres brit kereskedő, Lord Duveen testvérét vezette oltár elé. A világháború közeledtével talán ez az esemény mentette meg a képet, amelyet 1939-ben Gimpel elküldött sógorának Londonba, gondolván, ott nagyobb biztonságban lesz. Úgy tűnik, jó döntés volt, hiszen őt - a németekkel szembeni ellenállásban való részvétele miatt - letartóztatták, majd egy németországi munkatáborba szállították, ahol 1944-ben meghalt.

Szerencsére Gimpel fiai is tisztelettel adóztak a képzőművészetnek: galériát nyitottak apjuk emlékére, ahol természetesen - az azóta Londonból visszakért - Tizianot is kiállították. Itt találhatott rá egy tudós, akit igencsak érdekelt az a technikai eljárás, amellyel festményeket lehetett egészen újszerű módon tudományos vizsgálat alá vetni: röntgenfelvételt készíttetett a képről. És ekkor következett a nem várt csoda!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár